Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vreme neobișnuit de caldă în Europa. Stațiunile de schi, obligate să închidă din cauza lipsei zăpezii

Stațiunile de schi din întreaga Europă au fost nevoite să închidă, deoarece continentul se confruntă cu unele dintre cele mai ridicate temperaturi înregistrate în luna ianuarie.

Țări precum Germania, Polonia și Republica Cehă au fost afectate de un val de căldură în primele zile ale noului an. Vremea călduroasă a dus la lipsa zăpezii la munte.

Mai multe centre de schi au fost închise temporar sau au fost nevoite să recurgă la zăpadă artificială pentru a menține pârtiile deschise, relatează euronews.com.

Temperaturile din ianuarie în Europa doboară recordurile

Pe întreg continentul, țările s-au confruntat cu un val de căldură în primele zile ale anului.

Polonia, Danemarca, Olanda, Letonia, Lituania, Belarus și Republica Cehă au înregistrat temperaturi record pentru luna ianuarie.

În unele zone din Republica Cehă s-au înregistrat 19 grade Celsius, o temperatură care se atinge de obicei doar primăvara, în timp ce nordul Spaniei se scaldă la aproape 25C.

Oamenii de știință încearcă încă să înțeleagă ce se află în spatele acestor condiții meteorologice neobișnuite, dar spun că o masă de aer cald care vine din vestul Africii ar putea fi vinovată.

Fără zăpadă în stațiunile de schi din Europa

Temperaturile anormale au lăsat coastele munților goale și pârtiile acoperite de zăpadă.

Popularele destinații pentru sporturi de iarnă au fost în schimb umflate de temperaturile obișnuite de primăvară.

Franța a încheiat anul cu unele dintre cele mai ridicate temperaturi din ultimii 25 de ani, în timp ce în munții Jura din Elveția mercurul a atins 18 grade Celsius.

Stațiunile de schi au fost obligate să închidă

Centrele de schi din nordul Alpilor și din Pirineii francezi au fost forțate să închidă în mijlocul temperaturilor ridicate, după ce au fost deschise abia acum o lună.

Stațiunea de schi Ax 3 Domaines, situată aproape de granița Franței cu Andorra, a fost închisă complet, în timp ce Le Gets și Morzine, din populara zonă Portes de Soleil, au închis toate pârtiile, cu excepția a două.

Adelboden, în Elveția, va găzdui sâmbătă Cupa Mondială de schi. Cursa va trebui să se desfășoare acum în întregime pe zăpadă artificială.

Schimbările climatice dăunează industriei de schi din Europa

Acesta nu este primul an în care stațiunile de schi au întâmpinat dificultăți în timpul unei ierni neobișnuit de călduroase.

Operatorii de schi se tem că încălzirea globală înseamnă că iernile reci și cu zăpadă vor fi în curând de domeniul trecutului.

De asemenea, este o veste proastă pentru orașele montane din țări precum Italia, Austria și Elveția, unde veniturile se bazează pe turismul de iarnă.

„Până la sfârșitul secolului [se va termina] pur și simplu... schiul în Alpi așa cum îl știm", a declarat pentru Sky News profesorul de științe climatice Win Thiery.

„În viitor, aceste probleme se vor înrăutăți, pentru că zăpada va continua să se topească atât timp cât clima se va încălzi".

Vreme neobișnuit de caldă și în România

Ianuarie, în teorie cea mai geroasă lună din an, a început cu temperaturi record de 20 de grade Celsius și în România. Oamenii au ieșit în parcuri, la terase, au scos animalele de companie la plimbare sau au patinat pe gheața artificială. Temperatura medie în București la început de ianuarie este de patru grade Celsius.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE