Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criza energiei electrice scumpește schiul în Austria. Administratorii stațiunilor vorbesc de creșteri de zeci de procente

Anul acesta o sa fie mai scump să schiați în Austria. Stațiunile nu mai primesc energie electrică ieftină și cresc prețurile pentru serviciile pe care le oferă turiștilor. La Kitzbuhel de exemplu, un abonament pentru șapte zile de schi va costa după Crăciun 362 de euro de persoană.

În faimoasa stațiune de schi Kitzbuhel din Austria, nu pârtiile abrupte sunt cei care îi sperie pe schiori. Tunurile de zăpadă artificială sunt folosite cât de mult se poate la ora actuală. Autoritățile locale se așteaptă la facturi uriașe pentru electricitatea consumată. În plină criză energetică, contractele stațiunilor austriece de schi pentru energie ieftină sunt înghețate.

Schiul, 3,9% din Produsul Intern Brut al Austriei

„Ne așteptăm cel puțin la o dublare a costurilor noastre cu energia în acest sezon. Vorbim despre milioane de euro pentru noi. Nu avem de ales decât să le transferăm (costurile) clienților noștri,” a explicat Anton Bodner, șeful stațiunii și companiei de schi Bergbahn Kitzbuehel.

 Pentru pasionații de schi din zonă, vestea costului suplimentar este o pastilă greu de înghițit.

„Acum, totul este cu aproximativ 20-30% mai scump. Încă 20-30 de procente și nu ne vom mai permite să schiem. Atunci, din păcate, va trebui să renunțăm la hobby-ul nostru,” a spus Klaus Bernert, schior local.

Schiul în Austria este o activitate importantă, aducând 3,9% din Produsul Intern Brut al țării. Stațiunile din munții Austriei încearcă să rămână optimiste, dar iernile mai calde nu fac bine industriei. Potrivit centrului meteorologic național al Austriei, durata medie a stratului de zăpadă a scăzut cu 40 de zile din 1961 până astăzi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE