Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Voucherele de reziliență vor intra în vigoare în 2023. Ce sumă vor primi familiile vulnerabile pentru renovarea locuinței

Familiile cu peste cinci copii sau cele fără venituri, vor primi ajutor de la stat pentru renovarea casei sau pentru cumpărarea de electrocasnice. Măsura va intra în vigoare anul viitor și va fi acordată sub formă de vouchere.

Rezolvare pe termen scurt a problemelor sociale

Voucherele de reziliență socială se vor acorda în urma unei anchetele sociale.

„Au două componente: o componentă privește condițiile de locuire pentru repararea locuințelor în urma unei sume fixe pe care o vom aloca din program, după definitivarea discuțiilor cu Comisia Europeană, dar care va fi, probabil, maxim 4.000 lei, si, de asemenea, programul de reziliență socială, care are în vedere echipamente electrocasnice de la mașina de gătit, frigider, până la mașina de spălat, deci trei electrocasnice pentru condițiile de locuire și de viată ale beneficiarelor,” a explicat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Societatea civilă laudă inițiativa, însă aceasta este privită ca o rezolvare pe termen scurt a problemelor sociale.

„Înțeleg că aceste vouchere vor veni punctual către beneficiarii: persoane vulnerabile. Se vor duce în niște achiziții sau reparații de locuință, ceea ce este foarte ok, totuși nu văd unde apare susținerea pe termen lung și schimbarea în termen lung a acestor grupuri vulnerabile. Trebuie să ne uitam la a crea niște servicii care să fie sustenabile și pe care să le dezvoltăm și să vedem că se schimbă ceva în viața acestor oameni,” a spus Gabriela Achihai, președinte Fundația de Sprijin Comunitar.

Potrivit reprezentanților Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene ajutorul va ajunge la un număr de 220.000 de persoane, bugetul alocat fiind de 600 milioane de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE