Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rabla pentru electrocasnice 2022: Voucherele pentru laptopuri și tablete, epuizate în jumătate de oră

Bugetul de 10 milioane de lei alocat celei de-a doua etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice a fost epuizat, astăzi, în prima jumătate de oră de la lansare, a anunțat Ministerul Mediului.

Etapa de astăzi a vizat categoria laptopurilor și tabletelor pentru care au fost generate peste 24 de mii de vouchere, dintre care 13.978 pentru laptopuri şi 10.036 pentru tablete.

Voucherele generate în această etapă vor fi aprobate în şedinţa Comitetului de Avizare de marţi, 5 iulie 2022, şi publicate pe site-ul www.afm.ro. Ulterior, solicitanţii se vor putea prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit. Voucherele vor putea fi folosite în următoarele șapte zile după validare.

În a doua etapă, voucherele au avut o valoare de 500 de lei fiecare pentru laptopuri şi 300 de lei fiecare pentru tablete.

Pe 8 iulie, va avea loc o a treia etapă a programului Rabla pentru Electrocasnice 2022, destinată aparatelor de aer condiționat, uscătoarelor de rufe și aspiratoarelor. Bugetul va fi de 15.000.000 lei.

Etapa se desfășoară până la 14 iulie sau până la epuizarea plafonului.

Cele trei noutăți ale programului „Rabla pentru electrocasnice 2022”

  1. Televizoarele sunt eliminate din Rabla pentru Electrocasnice în 2022.
  2. Voucherele emise pot să fie transformate în cumpărături în şapte zile.

„Anul trecut am observat un trend foarte ciudat. Foarte mulţi cetăţeni s-au înscris în program, au solicitat vouchere, după care nu le-au valorificat din mai multe motive. Prin această presiune creăm un mecanism mai eficient şi cine s-a documentat şi s-a decis trebuie să meargă în şapte zile să valorifice voucherul, a menţionat Tanczos Barna.

3. Într-un an se poate obține cel mult un voucher rabla electrocasnice pentru fiecare categorie.

La ediţia din acest „Rabla pentru electrocasnice", beneficiarii care au aplicat în prima etapă pentru un anumit tip de echipament electrocasnic, au generat un voucher, dar nu l-au utilizat, nu vor mai putea să genereze, într-o altă ediție din același an calendaristic, un voucher pentru aceeași categorie.

„Dacă cineva a cerut în prima sesiune un voucher pentru maşină de spălat şi nu a valorificat acel voucher, la următoarea sesiune nu mai poate solicita acest sprijin pentru acelaşi tip de echipament”, a explicat Barna Tanczos.

Voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică.

Valoarea voucherelor pentru programul „Rabla electrocasnice în 2022”

Valoarea voucherelor va rămâne similară cu ediţia din 2021, pentru fiecare tip de echipament electrocasnic:

  • 400 de lei pentru mașini de spălat rufe cu noua clasă energetică A, B sau C:
  • 400 de lei pentru aparate frigorifice (frigidere, combine frigorifice, lăzi frigorifice sau congelatoare) cu noua clasă energetică A, B, C, D sau E:
  • 400 de lei pentru mașini de spălat vase ce se încadrează la noua clasă de eficiență energetică A, B, C sau D;
  • 500 de lei pentru laptopuri;
  • 300 de lei pentru tablete.
  • 400 de lei pentru aparate de aer condiționat (inclusiv pentru cele portabile) cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;
  • 400 de lei pentru uscătoare de rufe din clasa energetică cel puțin A++:
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;

A doua sesiune a programului „Rabla pentru electrocasnice 2022” se va desfăşura în lunile noiembrie - decembrie 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE