Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rabla pentru electrocasnice 2022. De astăzi se pot genera vouchere pentru mașini de spălat rufe, vase și frigidere

Prima sesiune a programului „Rabla pentru electrocasnice 2022” se lansează vineri, 24 iunie. Începând cu ora 10:00, persoanele fizice se pot înscrie pentru selectarea voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe, maşinile de spălat vase şi frigiderele/congelatoarele, informează  Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Potrivit sursei citate, bugetul primei etape este de 25 milioane de lei, iar selecţia voucherelor se face în perioada 24 iunie 2022, ora 10:00 - 30 iunie 2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului.

Cele trei noutăți ale programului „Rabla pentru electrocasnice 2022”

  1. Televizoarele sunt eliminate din Rabla pentru Electrocasnice în 2022.
  2. Voucherele emise pot să fie transformate în cumpărături în şapte zile.

„Anul trecut am observat un trend foarte ciudat. Foarte mulţi cetăţeni s-au înscris în program, au solicitat vouchere, după care nu le-au valorificat din mai multe motive. Prin această presiune creăm un mecanism mai eficient şi cine s-a documentat şi s-a decis trebuie să meargă în şapte zile să valorifice voucherul, a menţionat Tanczos Barna.

3. Într-un an se poate obține cel mult un voucher rabla electrocasnice pentru fiecare categorie.

La ediţia din acest „Rabla pentru electrocasnice", beneficiarii care au aplicat în prima etapă pentru un anumit tip de echipament electrocasnic, au generat un voucher, dar nu l-au utilizat, nu vor mai putea să genereze, într-o altă ediție din același an calendaristic, un voucher pentru aceeași categorie.

„Dacă cineva a cerut în prima sesiune un voucher pentru maşină de spălat şi nu a valorificat acel voucher, la următoarea sesiune nu mai poate solicita acest sprijin pentru acelaşi tip de echipament”, a explicat Barna Tanczos.

Voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică.

Valoarea voucherelor pentru programul „Rabla electrocasnice în 2022”

Valoarea voucherelor va rămâne similară cu ediţia din 2021, pentru fiecare tip de echipament electrocasnic:

  • 400 de lei pentru mașini de spălat rufe cu noua clasă energetică A, B sau C:
  • 400 de lei pentru aparate frigorifice (frigidere, combine frigorifice, lăzi frigorifice sau congelatoare) cu noua clasă energetică A, B, C, D sau E:
  • 400 de lei pentru mașini de spălat vase ce se încadrează la noua clasă de eficiență energetică A, B, C sau D;
  • 500 de lei pentru laptopuri;
  • 300 de lei pentru tablete.
  • 400 de lei pentru aparate de aer condiționat (inclusiv pentru cele portabile) cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;
  • 400 de lei pentru uscătoare de rufe din clasa energetică cel puțin A++:
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;

Calendarul pentru prima sesiune „Rabla electrocasnice 2022”

24 - 30 iunie sau până la epuizarea plafonului de 25 de milioane de lei (maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere/congelatoare);

1 - 7 iulie sau până la epuizarea plafonului de 10 milioane de lei (laptopuri şi tablete);

8 - 14 iulie sau până la epuizarea plafonului de 15 milioane de lei (aparate de aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare).

Prima ediție a programului „Rabla pentru electrocasnice 2022” are un buget de 100 de milioane de lei anul acesta, cu 25 de milioane de lei mai mult față de anul trecut, a precizat Tanzcos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Conform datelor AFM, la ediţia din 2021, din bugetul de 75 de milioane de lei a fost consumată suma de aproape 40 de milioane de lei.

La ediţia din 2021, prin intermediul acestui program, au fost achiziţionate 110.000 de echipamente electrocasnice noi eficiente din punct de vedere energetic.

A doua sesiune a programului „Rabla pentru electrocasnice 2022” se va desfăşura în lunile noiembrie - decembrie 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE