Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul a aprobat voucherele sociale. Ce categorii de persoane vor beneficia de acestea

Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență privind acordarea tichetele sociale pentru persoanele vulnerabile, bani ce pot fi folosiți pentru compensarea unei părţi din cheltuielile cu hrana

De la 1 iunie, Guvernul va da voucherele de 50 de euro pentru 3 milioane de persoane vulnerabile. Banii vor fi transferați prin intermediul unor carduri, ce vor fi distribuite de Poșta Română. Un voucher va valora 250 de lei și vor fi acordate din două în două luni. Valoarea totală a măsurii este de 3,1 miliarde lei, iar jumătate va fi finanțată din fonduri europene.

Incertitudini privind acordarea tichetelor sociale

Cu toate acestea, există încă o incertitudine în privința voucherelor pentru populația vulnerabilă. Autoritățile nu știu câte carduri din cele trei milioane necesare vor fi emise la 1 iunie. Și nici când anume vor fi livrați banii pe ele. O altă necunoscută este legată de momentul în care cardul va fi realimentat de stat.

Ministrul Muncii a încercat să explice de ce va intârzia expedierea cardurilor în cazul unora dintre beneficiarii voucherelor sociale.

„De la 1 iunie va începe activitatea și pe măsură ce cardurile vor fi distribuite, vor fi și alimentate ulterior, exact așa cum s-a spus. Sunt aproape patru milioane de cetățeni, în prima fază, care beneficieză și nu există capacitatea să distribui patru milioane de carduri, fizic, într-o singură zi.”, a menționat Marius Budăi.

De voucherele sociale vor beneficia românii care au venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 de lei. Aici, se regăsesc cei mai mulți dintre pensionari, dar și persoanele cu dizabilităţi sau oamenii fără adopost.

Cum vor fi distribuite tichete sociale

Guvernul a anunțat că tichete sociale în valoare de 250 de lei vor fi distribuite la fiecare două luni. Acești bani vor putea fi cheltuiți exclusiv pentru a cumpăra produse alimentare și a se servi mese calde în anumite unități.

Printre categoriile de populaţie eligibile să primească tichete sociale pentru alimente de bază şi mese calde se numără pensionarii şi oamenii cu dizabilităţi care au venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 de lei, dar şi oamenii fără adopost.

Tichetul social este valabil începând cu data de 1 iunie 2022 până la data de 31 decembrie 2022, reiese din proiectul de OUG.

La ce se pot folosi voucherele date de Guvern

Tichetele sociale vor fi distribuite pe sport electronic și nu vor putea fi folosite pentru efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar.

Beficiarul poate utiliza tichetele sociale, pe baza actului de identitate. De la această regulă fac excepție, însă, persoanele fără adăpost care vor prezenta un document eliberat de autoritățile publice locale care va atesta identitatea acestora.

Cine poate beneficia de aceste vouchere

  • Pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor teritoriale de pensii/sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 1500 lei;
  • Persoanele, copii și adulți, încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1500 lei;
  • Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  • Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  • Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
  • Persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE