Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski spune că este dispus să discute direct cu Vladimir Putin, fără intermediari

Publicat de: Euronews

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat în cadrul Forumului Economic de la Davos că este dispus să dialogheze doar cu Vladimir Putin, fără intervenții externe, notează Reuters.

Acesta a precizat că, în contextul în care președintele Rusiei înțelege starea de fapt a lucrurilor, se poate găsi o cale diplomatică pentru a pune capăt conflictului.

Zelenski a mai adăugat că Ucraina va lupta până când își va recupera în integralitate teritoriul și că Rusia ar trebui să își retragă trupele în spatele liniilor dinaintea invaziei din 24 februarie.

"Acesta ar putea fi un prim pas spre discuții", a spus el, în condițiile în care Rusia a tras de timp în dialogul cu Ucraina.

Rusia dorește reluarea negocierilor

Duminică, 22 mai, Vladimir Medinski, negociatorul-șef al Rusiei a declarat, într-un interviu acordat televiziunii din Belarus, că Rusia este gata să continue dialogul. El a dat asigurări că discuțiile au fost suspendate din cauza Kievului.

''Îngheţarea discuţiilor a fost în întregime o iniţiativă a Ucrainei'', a adăugat el, apreciind că ''mingea este în terenul lor''.''Rusia nu a refuzat niciodată negocierile'', a precizat negociatorul rus.

Negocierile au fost inițiate după declanșarea războiului și eșecul Moscovei de a cuceri Kievul.

Miniştrii de Externe rus şi ucrainean s-au reunit în martie în Turcia, ulterior delegaţiile s-au întâlnit la Istanbul, dar fără succes.

Negociatorul ucrainean Mykhaylo Podolyak a declarat marţi că discuţiile au fost ''suspendate'', în timp ce Rusia şi-a reorientat şi relansat ''operaţiunea specială'' în estul Ucrainei, transmite AFP, citat de Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE