Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 91. Zelenski este dispus să discute direct cu Vladimir Putin, fără intermediari

Sunt trei luni de când a început războiul în Ucraina. Rusia continuă să bombardeze intens estul Ucrainei. Mii de soldați morți, civili uciși și lăsați pe stradă sau aruncați în gropi comune, orașe distruse și pierderi imense. Este bilanțul dureros al invaziei rusești în Ucraina. După trei luni de război, în continuare se numără victimele și în continuare se dau lupte. Autoritățile ucrainene au anunțat că în subsolul unui bloc din Mariupol au fost găsite 200 de victime și în continuare se duc lupte în lupte în Donbas și Lugansk.

16.50 Ultimele evoluții în ceea ce privește războiul din Ucraina

  • Executivul Uniunii Europene propune confiscarea activelor înghețate ale oligarhilor care încearcă să încalce sancțiunile impuse de blocul comunitar în urma războiului Rusiei în Ucraina, dar și extinderea listei de fapte considerate infracțiuni ale UE prin includerea încălcărilor sancțiunilor europene.
  • Statele Unite vor închide miercuri ultima cale prin care Moscova își poate achita datoriile către SUA. Pentru prima dată de la revoluția bolșevică, Rusia riscă să intre în incapacitate de plată.
  • Severodonețsk este șters de pe fața pământului, a declarat un guvernator regional.
  • Parlamentul rus aprobă, în mod preliminar, un proiect de lege care permite guvernului să numească noii manageri ai companiilor străine care s-au retras din Rusia după invazia din Ucraina.
  • Președintele rus, Vladimir Putin, a emis un decret prin care facilitează obținerea rapidă a cetățeniei ruse pentru persoanele din două regiuni din sudul Ucrainei, care sunt controlate de forțele ruse. Decretul lui Putin ar putea permite Rusiei să își consolideze controlul asupra regiunilor Herson și Zaporije, legătură terestră între estul Ucrainei și peninsula Crimeea.

Volodimir Zelenski denunţă lipsa de ''unitate'' a ţărilor occidentale

UPDATE 14.30: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat miercuri ceea ce el a numit lipsa de „unitate'' a ţărilor occidentale în faţa războiului declanşat de Rusia în Ucraina cu peste trei luni în urmă.

„Întrebarea mea este: există unitate în practică (în Occident, n.red.)? Nu văd asta'', şi-a exprimat regretul şeful statului ucrainean în intervenţia sa, prin legătură video, într-o conferinţă organizată de Fundaţia Victor Pinciuk în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, afirmând că este „nevoie de sprijinul unei Europe unite''.

Rusia este gata să asigure un coridor umanitar pentru ca navele cu alimente să poată pleca din Ucraina

UPDATE 13.30: Rusia este gata să asigure un coridor umanitar pentru ca navele care transportă produse alimentare să poată pleca din Ucraina, a declarat ministrul-adjunct al Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Andrei Rudenko.

ONU a avertizat că blocada porturilor ucrainene de la Marea Neagră ar putea provoca foamete în Africa şi în Orientul Mijlociu, care depind de exporturile ucrainene pentru a-şi asigura necesarul.

Zelenski este dispus să discute direct cu Vladimir Putin, fără intermediari

UPDATE 12.30: Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat în cadrul Forumului Economic de la Davos că este dispus să dialogheze doar cu Vladimir Putin, fără intervenții externe, notează Reuters.

Acesta a precizat că, în contextul în care președintele Rusiei înțelege starea de fapt a lucrurilor, se poate găsi o cale diplomatică pentru a pune capăt conflictului.

Zelenski a mai adăugat că Ucraina va lupta până când își va recupera în integralitate teritoriul și că Rusia ar trebui să își retragă trupele în spatele liniilor dinaintea invaziei din 24 februarie.

„Acesta ar putea fi un prim pas spre discuții", a spus el, în condițiile în care Rusia a tras de timp în dialogul cu Ucraina.

Mai mulţi civili, ucişi în ofensiva forţelor ruse în oraşe din estul Ucrainei

UPDATE 11.30: Forţele ruse au lansat miercuri o ofensivă în mai multe oraşe din estul Ucrainei, folosind obuze de mortier care au ucis civili şi au distrus mai multe locuinţe, au anunţat oficialităţile ucrainene, în contextul în care armata rusă îşi concentrează atacul asupra regiunii Donbas.

Rusia încearcă să captureze integral provinciile Doneţk şi Lugansk şi să încercuiască forţele ucrainene pe principalul front din estul Ucrainei.

Oraşele Severodoneţk şi Lisiceansk, situate pe malurile estic şi vestic ale râului Siverski Doneţ, au devenit un câmp de bătălie esenţial, forţele ruse avansând din trei direcţii pentru a le încercui.

Bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea decide soarta ţării, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării

UPDATE 10.30: La trei luni după invadarea Ucrainei, forţele ruse încearcă să încercuiască trupele ucrainene în oraşele gemene Severodoneţk şi Lisiceansk, situate pe râul Siverski Doneţ din estul Ucrainei. Motuzianik a spus că forţele ruse nu au renunţat la încercările de a traversa râul.

Armata rusă şi-a aruncat toate forţele în luptă pentru a finaliza încercuirea şi apoi cucerirea celor două oraşe, ceea ce i-ar permite să controleze întreaga regiune Luhansk, unul dintre obiectivele sale declarate în Donbas.

„Trebuie să facem totul pentru a opri războiul din Ucraina”, declară premierul polonez Mateusz Morawiecki

UPDATE 09.30: Premierul polonez Mateusz Morawiecki i-a cerut marţi comunităţii internaţionale să „facă tot ce poate pentru a stopa războiul'' din Ucraina.

„Davos nu are doar creierul lumii, ci şi conştiinţa sa. Fiecare lider are responsabilitatea de a cere acelei conştiinţe să acţioneze''
, a declarat Morawiecki în cadrul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos.

El a descris acţiunile militare ale forţelor ruse în Ucraina drept „o maşină de distrugere sistematică, organizată''.

Principalele evenimente:

Situaţia din regiunea Lugansk „se înrăutăţeşte din oră în oră"

Situaţia de pe teren în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, unde armata rusă a făcut progrese în ultimele zile, „se înrăutăţeşte din oră în oră", a declarat marţi guvernatorul regional Serhii Gaidai.

„Situaţia este foarte dificilă şi, din păcate, nu face decât să se agraveze. Se înrăutăţeşte din zi în zi, din oră în oră", a spus el într-o înregistrare video postată pe canalul său Telegram.

„Bombardamentele sunt din ce în ce mai intense" şi „armata rusă a decis să distrugă complet Severodoneţk", un oraş strategic la nord-vest de Lugansk, a adăugat guvernatorul.

Rusia susţine că nu va renunţa la planurile sale în Ucraina, în pofida sancţiunilor şi a ajutorului occidental pentru Kiev

„În pofida ajutorului occidental acordat pe scară largă regimului de la Kiev şi a presiunii exercitate de sancţiunile occidentale asupra Rusiei, noi vom continua operaţiunea militară specială până când toate obiectivele vor fi îndeplinite”, a afirmat Şoigu într-o reuniune a miniştrilor apărării din cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

Cu câteva ore înainte, secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, declarase într-un interviu pentru publicaţia Argumentî i Faktî că Rusia nu şi-a fixat nişte termene concrete privind durata „campaniei'' sale militare în Ucraina.

Guvernul Ungariei a declarat stare de urgenţă din cauza conflictului din Ucraina

Guvernul ungar declară starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, din cauza conflictului armat dintr-o ţară vecină, a anunţat prim-ministrul Viktor Oban într-un mesaj video pe Facebook, transmite MTI.

Vorbind la câteva ore după ce parlamentul a amendat Constituţia stabilind că o astfel măsură poată fi luată în situaţie de conflict armat, război sau dezastru umanitar într-o ţară vecină, Orban a declarat că războiul din Ucraina prezintă un pericol constant pentru „Ungaria, siguranţa noastră fizică, aprovizionarea cu energie şi siguranţa financiară a familiilor şi economiei”.

Peste 80% dintre ucraineni se pronunţă împotriva oricăror concesii teritoriale în schimbul păcii

Peste 80% dintre ucraineni se pronunţă împotriva oricăror concesii teritoriale în schimbul unui acord de pace cu Rusia, potrivit unui sondaj publicat marţi de către Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev.

În timp ce 82% dintre persoanele chestionate consideră că în niciun caz nu ar trebui făcute concesii de această natură chiar şi cu riscul prelungirii războiului, 10% cred că se poate „renunţa” la unele teritorii pentru a se ajunge la pace mai rapid sau pentru a păstra independenţa Ucrainei.

Statele UE au aprobat suspendarea taxelor vamale pentru produsele ucrainene

Consiliul Uniunii Europene, care reprezintă cele 27 de state membre, a aprobat, marţi, eliminarea, timp de un an, a taxelor de import pentru toate produsele importate din Ucraina, în ideea de a susţine economia acestei ţări atacată de Rusia.

Această măsură, care a fost propusă de Comisia Europeană în data de 27 aprilie, a fost aprobată deja de Parlamentul European la data de 19 mai. Întrucât regulamentul a fost adoptat atât de Parlamentul European, cât şi de Consiliu, acesta va fi semnat şi publicat în Jurnalul Oficial, înainte de a intra în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE