Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Virgil Măgureanu, fostul șef al SRI, audiat la Parchetul General în dosarul Mineriadei din 1990

Procurorii de la Parchetul General au început să-i audieze pe cei pe care îi consideră responsabili pentru Mineriada din 1990. Se întâmplă după ce aceștia au fost puși sub acuzare recent, inclusiv Ion Iliescu.

Virgil Măgureanu, fostul șef al Serviciului Român de Informaţii, a fost chemat marți la Parchet să dea declarații.

Mihaela Barbu, jurnalistă Euronews: Virgil Măgureanu a ajuns în jurul orei 10.30 la Parchetul General și a fost audiat timp de mai bine de două ore. Vor fi cehmați să dea declarații și ceilalți care au fost puși sub acuzare. Vorbim și de fostul premier Petre Roman, fostul vice-premier Gelu Voican Voiculescu și fostul președinte Ion Iliescu.

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare, în Dosarul Mineriadei

Parchetul General a anunţat oficial, la sfârșitul lunii aprilie, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, în data de 26 aprilie, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

"În cauza cunoscută generic sub denumirea 'Mineriada din 13-15 iunie 1990', procurorii militari din cadrul Secţiei parchetelor militare au dispus, la data de 19.04.2024, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Iliescu Ion, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte ales al României, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii, în variantele normative prev. de art. 439 alin. 1 lit. a) (4 subiecţi pasivi secundari), lit. f) (cel puţin 2 subiecţi pasivi secundari), lit. g) (cel puţin 1315 subiecţi pasivi secundari ), lit. j) (cel puţin 1214 subiecţi pasivi secundari ) Cod penal, cu aplic. art. 5 Cod penal", se arată într-un comunicat de presă transmis de PG.

Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu pot fi urmăriți penal

Fostul premier Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu pot fi urmăriți penal în dosarul Mineriadei în care sunt acuzați de crime împotriva umanității.

Președintele Klaus Iohannis a semnat documentele - acceptarea cererii de urmărire penală în cazul fostului premier Petre Roman (decembrie 1989 - septembrie 1991). Este implicat și fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu. Cei doi sunt acuzați de crime împotriva umanității.

Evenimentele din zilele de 11 şi 12 iunie 1990

Procurorii militari susţineau că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau paşnic opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.

În acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE