Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

33 de ani de la Mineriada din iunie 1990 și niciun vinovat. Dosarul a fost tergiversat vreme de 27 de ani

Se împlinesc 33 de ani de la intervenția brutală a minerilor asupra protestatarilor din Piața Universității. Mineriada din 13-15 iunie 1990 rămâne în istorie drept unul dintre cele mai sângeroase evenimente din România post-decembristă. Patru persoane au murit și peste 1.300 au fost rănite în incidentele care au șocat o lume întreagă. Nici astăzi, la mai bine de trei decenii distanță, justiția din România nu a reușit să facă lumină în acest caz și să îi condamne pe vinovați.

În dimineața zilei de 13 iunie 1990 a avut loc primul atac al forțelor de ordine împotriva protestatarilor rămași în Piața Victoriei. Trupele aduse în piață au distrus corturile manifestanților, iar aceștia au ripostat. Ciocnirile au continuat pe parcursul zilei și la sediile Poliției Capitalei, Ministerului de Interne și SRI. 

Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 decembrie: ”Autoritățile statului, parchet, președinție, guvernul, au făcut planul pentru evacuarea pieței, în care au fost implicați Ministerul de Interne, SRI-ul și Armata. Jurnalul de luptă al Armatei confirmă clar, Ion Iliescu a dat ordin Armatei să iasă cu tancuri și muniție în stradă.”

Președintele Ion Iliescu le-a cerut ajutorul minerilor pentru a sprijini forțele de ordine

În seara zilei de 13 iunie, președintele Ion Iliescu a lansat apelul prin care îi chema pe minerii din Valea Jiului în București. Conduși de Miron Cozma, mii de ortaci au ajuns în Capitală la primele ore ale zilei de 14 iunie. 

Ion Iliescu, fost președinte al României: ”Onorați mineri, mă adresez dumneavoastră de asta data, mulțumindu-vă pentru răspunsul de solidaritate muncitorească pe care și de asta data l-ați dat la chemarea noastră. Delegația de mineri în frunte cu domnul Cozma se va deplasa spre Piața Universității, pe care vrem să o reocupați dumneavoastră.”

În drumul lor spre centrul orașului, minerii au distrus sedii de ziare și partide, au devastat facultăți și i-au lovit pe studenții și profesorii pe care i-au întâlnit. Patru oameni și-au pierdut viața în zilele mineriadei, iar aproape 1.400 au fost răniți. Pe 15 iunie, înainte de a se întoarce în Valea Jiului, minerii primeau mulțumirile președintelui Ion Iliescu. 

Ion Iliescu, fost președinte al României: ”Vă mulțumesc încă o dată tuturor pentru ceea ce ați demonstrat în aceste zile, că sunteți o forță puternică, cu o înaltă disciplină civică, muncitorească, oameni de nădejde, și la bine, dar mai ales la greu.”

Dosarul Mineriadei, amânat timp de 27 de ani 

Dosarul Mineriadei a fost tergiversat vreme de 27 de ani, fiind trimis pentru prima oară în instanță abia în 2017. Și asta doar după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut expres României să continue investigațiile, închise inițial în 2008. În 2019, însă, la nici doi ani de la trimiterea rechizitoriului în instanță, Înalta Curte a anulat toate probele și a decis restituirea dosarului procurorilor militari. 

Cătălin Ranco Pițu, fost șef al secției parchetelor militare: ”Acum un an și jumătate dosarul a revenit la secție și de atunci se lucrează într-un ritm pe care eu îl consider foarte bun, au fost reaudiate 90 și ceva la sută dintre persoanele ce trebuiau reaudiate, au fost aduse la dosar probele anulate respectând procedura la zi. Se lucrează foarte bine în Dosarul Mineriadei, foarte repede, e vorba doar de un singur procuror militar în prezent.”

În rechizitoriul trimis în instanță în 2017, procurorii i-au pus sub acuzare pentru crime împotriva umanității pe fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, dar și fostul șef al SRI Virgil Măgureanu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE