Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare, în Dosarul Mineriadei. Anchetatorii au mers personal la domiciliul fostul președinte pentru a-l înștiința

UPDATE. Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

26/04/2024 , 11:46

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

"În cauza cunoscută generic sub denumirea 'Mineriada din 13-15 iunie 1990', procurorii militari din cadrul Secţiei parchetelor militare au dispus, la data de 19.04.2024, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Iliescu Ion, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte ales al României, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii, în variantele normative prev. de art. 439 alin. 1 lit. a) (4 subiecţi pasivi secundari), lit. f) (cel puţin 2 subiecţi pasivi secundari), lit. g) (cel puţin 1315 subiecţi pasivi secundari ), lit. j) (cel puţin 1214 subiecţi pasivi secundari ) Cod penal, cu aplic. art. 5 Cod penal", se arată într-un comunicat de presă transmis de PG.

Procurorii au stat doar zece minute în vila unde locuieşte Iliescu, intrând pe o poartă din spate pentru a evita jurnaliştii prezenţi la faţa locului.

Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru în perioada decembrie 1989 - iunie 1990, s-a prezentat, joi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

La Parchet a ajuns şi fostul premier Petre Roman, care a fost pus și el sub acuzare.

De asemenea, sunt aşteptaţi la audieri fostul director SRI Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma, potrivit Agerpres.

Ion Iliescu, audiat la domiciliu

Potrivit unor surse judiciare, fostul preşedinte Ion Iliescu va fi audiat de procurori vineri la domiciliu, deoarece nu se poate deplasa la sediul Parchetului, având 94 de ani.

Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanţă.

Iniţial, în iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu, însă în decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.

Judecătorii au decis atunci anularea tuturor probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu (decedat între timp), Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma.

Fostul premier Petre Roman a ajuns la Parchetul General

Fostul premier Petre Roman a ajuns la Parchetul General. Potrivit unor surse, acestuia i se aduce la cunoștință faptul că a fost pus din nou sub acuzare de procurori în dosarul Mineriadei.

Mai multe persoane sunt citate la Parchet pentru același lucru, printre aceștia  (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma.

În cazul lui Ion Iliescu, procurorii se vor deplasa la domiciliu, spun aceleași surse.

Pe 16 aprilie, președintele Klaus Iohannis a dat aprobarea pentru începerea urmăririi penale împotriva lui Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu.

Procurorii sunt obligați să redesfășoare ancheta în acest caz, după ce probele adunate anterior au fost invalidate în instanță.

Inițial, în iunie 2017, fostul președinte Ion Iliescu, împreună cu fostul premier Petre Roman și fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, au fost trimiși în judecată pentru crime împotriva umanității.

Totuși, în decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să trimită dosarul înapoi la Parchetul Militar, cerând refacerea integrală a anchetei.

Evenimentele din zilele de 11 şi 12 iunie 1990

Procurorii militari susţineau că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau paşnic opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.

În acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Conform Parchetului Militar, atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a patru persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane.

În cadrul acestei acţiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reţinute până în după-amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

Fostul preşedinte Ion Iliescu era acuzat de procurorii militari că el este cel care a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din Bucureşti.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE