Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dosarul Mineriadei din iunie 1990. Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu pot fi urmăriți penal

Fostul premier Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu pot fi urmăriți penal în dosarul Mineriadei în care sunt acuzați de crime împotriva umanității.

Președintele Klaus Iohannis a semnat documentele - acceptarea cererii de urmărire penală în cazul fostului premier Petre Roman (decembrie 1989 - septembrie 1991). Este implicat și fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu. Cei doi sunt acuzați de crime împotriva umanității.

Documentele semnate de președintele Klaus Iohannis vor merge la Ministerul Justiției și apoi procurorii pot să îi urmărească penal pe cei doi.

Astfel, au fost transmise ministerului justiției:

- cererea de urmărire penală a domnului Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României în perioada 26 decembrie 1989 - 26 septembrie 1991, sub aspectul săvârșirii de către acesta a infracţiunilor contra umanităţii.

- cererea de urmărire penală a domnului Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României în perioada 28 decembrie 1989 - 28 iunie 1990, sub aspectul săvârșirii de către acesta a infracţiunilor contra umanităţii.

Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestor cereri.

Dosarul Mineriadei din iunie 1990 care s-a soldat cu patru morți și peste 1.000 de oameni răniți și arestați.

La începutul lunii aprilie, Procurorul general al României Alex Florența îi cere lui Klaus Iohannis aviz pentru urmărirea penală a lui Ion Iliescu în Dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Potrivit Agerpres, în iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu, însă în decembrie 2020 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar pentru refacerea de la zero a anchetei.

Judecătorii au decis atunci anularea tuturor probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma.

Ce s-a întâmplat la Mineriada din iunie 1990

 Mineriada din 13-15 iunie 1990 rămâne în istorie drept unul dintre cele mai sângeroase evenimente din România post-decembristă. Patru persoane au murit și peste 1.300 au fost rănite în incidentele care au șocat o lume întreagă. Nici astăzi, la mai bine de trei decenii distanță, justiția din România nu a reușit să facă lumină în acest caz și să îi condamne pe vinovați.

În dimineața zilei de 13 iunie 1990 a avut loc primul atac al forțelor de ordine împotriva protestatarilor rămași în Piața Victoriei. Trupele aduse în piață au distrus corturile manifestanților, iar aceștia au ripostat. Ciocnirile au continuat pe parcursul zilei și la sediile Poliției Capitalei, Ministerului de Interne și SRI. 

Președintele Ion Iliescu a cerut ajutorul minerilor pentru a sprijini forțele de ordine

În seara zilei de 13 iunie, președintele Ion Iliescu a lansat apelul prin care îi chema pe minerii din Valea Jiului în București. Conduși de Miron Cozma, mii de ortaci au ajuns în Capitală la primele ore ale zilei de 14 iunie. 

Ion Iliescu, fost președinte al României: ”Onorați mineri, mă adresez dumneavoastră de asta data, mulțumindu-vă pentru răspunsul de solidaritate muncitorească pe care și de asta data l-ați dat la chemarea noastră. Delegația de mineri în frunte cu domnul Cozma se va deplasa spre Piața Universității, pe care vrem să o reocupați dumneavoastră.”

În drumul lor spre centrul orașului, minerii au distrus sedii de ziare și partide, au devastat facultăți și i-au lovit pe studenții și profesorii pe care i-au întâlnit. Patru oameni și-au pierdut viața în zilele mineriadei, iar aproape 1.400 au fost răniți. Pe 15 iunie, înainte de a se întoarce în Valea Jiului, minerii primeau mulțumirile președintelui Ion Iliescu. 

Dosarul Mineriadei, tergiversat aproape 30 de ani

Dosarul Mineriadei a fost tergiversat vreme de 27 de ani, fiind trimis pentru prima oară în instanță abia în 2017. Și asta doar după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut expres României să continue investigațiile, închise inițial în 2008. În 2019, însă, la nici doi ani de la trimiterea rechizitoriului în instanță, Înalta Curte a anulat toate probele și a decis restituirea dosarului procurorilor militari. 

În rechizitoriul trimis în instanță în 2017, procurorii i-au pus sub acuzare pentru crime împotriva umanității pe fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, dar și fostul șef al SRI Virgil Măgureanu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE