Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Iliescu va completa lista celor învinuiți”, în dosarul Mineriadei din iunie 1990, susține istoricul Mădălin Hodor

Istoricul Mădălin Hodor a vorbit la Euronews România despre Dosarul Mineriadei din iunie 1990, o extensie a Dosarului Revoluției, cum o numește acesta. Joi, fostul premier Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru în perioada decembrie 1989 - iunie 1990, au mers la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că au fost puși din nou sub acuzare în acest dosar. Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu și alții au fost și ei citați la Parchetul General pentru a li se aduce la cunoștință acuzațiile.

Dosarul Mineriadei a mai fost trimis în judecată, însă Înalta Curte l-a trimis înapoi la Parchet pentru ca ancheta să fie reluată de la zero.

Potrivit surselor Euronews, în cazul fostul președinte Ion Iliescu, procurorii vor merge vineri la domiciliul lui, pentru că acesta nu se poate deplasa din cauza vârstei înaintate - 94 de ani.

Istoric: „Sunt 100% sigur că vom avea și punerea sub învinuire a lui Ion Iliescu”

Mădălin Hodor: „Sunt deja 100% sigur că mâine (n.r. vineri) vom avea și punerea sub învinuire a lui Ion Iliescu.

Motivul pentru care, probabil, nu a fost astăzi învinuit este cel pe care l-au motivat procurorii, dânsul n-a putut veni la Parchet pentru a i se aduce la cunoștință învinuirile, așa că probabil că mâine se vor deplasa procurorii la domiciliul lui Ion Iliescu pentru a-i aduce la cunoștință aceste învinuiri, pentru că e mai mult decât sigur că Ion Iliescu va completa lista celor învinuiți”, a precizat istoricul, la Euronews România.

Dimineața de 14 iunie 1990 și îndemnul la violență al lui Iliescu

În dimineața zilei de 14 iunie 1990, Iliescu ținea un discurs pentru minerii care abia sosiseră în București cu trenuri și autobuze.

Mădălin Hodor: „O deplasare organizată, practic, de autorități, și sunt direcționați de către Iliescu spre Piața Universității în acea dimineață de 14 iunie. De precizat, pentru cei nu-și mai aduc aminte evenimentele, aici discutăm de câteva lucruri important de menționat, în primul rând represiunea împotriva manifestanților din Piața Universității a început în dimineața zilei de 13 iunie.

Această represiune a fost desfășurată de forțele de ordine ale statului român, nu de mineri, în 13 iunie nu sunt mineri în București. Dimineața intervin forțele de ordine ale Ministerului de Interne, Brigada Antitero a Serviciului Român de Informații, alte forțe de ordine, ei sunt cei care declanșează această represiune în 13 iunie. Urmează scenele de violență din 13 iunie, care sunt transmise de televiziune sub o formă de manipulare în care restul țării este informată că sunt tulburări în București generate de diverși oameni care vor să răstoarne Guvernul, deci, ce vreau să subliniez încă o dată: represiunea a fost început de forțele statului. Minerii ajung în București în 14, când deja violențele avuseseră deja loc, fuseseră chiar și victime care apar în rechizitoriu, cei patru oameni împușcați.

Deci, în 14 iunie, când Iliescu le spune minerilor Mergeți și ocupați Piața Universității, Piața Universității era goală. Minerii se îndreaptă spre Piața Universității și apoi se răspândesc în zonele centrale din București, sunt dirijați către sediile partidelor de opoziție, către redacțiile ziarelor care criticau Guvernul, se formează echipe care patrulează pe străzi și pur și simplu începe o operațiune de violență dirijată asupra populației civile. Oamenii erau bătuți pe stradă doar pentru că li se părea minerilor că sunt intelectuali, că poartă barbă, că au blugi sau că au ochelari. Deci, această violență a minerilor din 14 iunie, care va continua și în zilele următoare, este cea care este declanșată de acel îndemn al lui Iliescu. Vorbim de o represiune în două etape, prima este cea a statului, care apoi folosește minerii pentru a continua reprimarea populației și a teroriza pe cei care fuseseră în Piața Universității și pe bucureștenii care încercau să se solidarizeze cu manifestanții”, a mai adăugat istoricul.

„Mineriada din iunie despre care vorbim este a treia venire a minerilor în București - ei au venit odată aduși în ianuarie, în februarie și au mai venit și în iunie. Minerii erau deja o forță pe care Guvernul - noua putere de la București - o folosise deja și în perioada anterioară lui iunie '90 împotriva Opoziției și împotriva cetățenilor care contestau”.

„În iunie 1990, Revoluția din decembrie '89 este reprimată în mod definitiv”

Iar vinovați pentru ce s-a întâmplat în iunie, acum 34 de ani, există, susține istoricul.

Mădălin Hodor: „Nu cred că vreo persoană care este de bună credință poate să aibă dubii legate de implicarea acestor persoane - din punctul meu de vedere - implicarea lor, vinovăția lor este dincolo de orice dubiu. Eu nu sunt procuror, nici jurist, nici judecător, dar îmi permit să formulez această opinie ca istoric, ca om care a citit ceva documente legate de evenimentele respective. Eu unul nu am niciun fel de dubiu legat de vinovăție (...). A dovedi acest lucru și a trimite în judecată este altă discuție, iar lungimea acestui proces este o poveste în sine. Povestea Dosarului Mineriadei, care este un fel de a doua parte a Dosarului Revoluției, e un episod epic în istoria României (...)

În opinia mea, Mineriada din iunie 1990 trebuie văzută ca o parte a evenimentelor care au început în decembrie 1989, pentru că ceea ce s-a întâmplat în perioada de după decembrie '89 a fost o încercare de continuare a acelei revoluții începute în stradă în Timișoara în '89, care avea ca scop maximal instalarea democrației în România și trecerea României în zona de vest, în adoptarea sistemului de valori occidentale pentru că asta și-a dorit acea minoritate care a făcut Revoluția. În iunie 1990, Revoluția din decembrie '89 este reprimată în mod definitiv de urmașii regimului lui Nicolae Ceaușescu dacă ne uităm la persoanele care au poziții cheie în ministerele de forță (...)”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE