Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viața la câțiva kilometri de front. Cum trăiesc ultimii 20 de oamenii dintr-un sat din Donețk, care a fost bombardat de mai multe ori

Sute de ucraineni trăiesc zilnic coșmarul bombardamentelor. Este vorba de cei rămași să locuiesc în satele din estul Ucrainei, chiar și la câțiva kilometri de front. În aproape doi ani de război, unii au reușit să-și reconstruiască locuințele distruse. De unde vine acest curaj a aflat jurnalista Euronews, Valerie Gauriat.

Așa arată un sat ucrainean din regiunea Donețk, situat la zece kilometri de front. Localitatea a fost ținta unor bombardamente puternice, iar multe dintre case au fost transformate în ruine. Cu toate acestea, 20 de oameni se încăpățânează să rămână. Oleksandr a refuzat să plece chiar și atunci când a rămas pe drumuri. Casa lui a fost distrusă de un obuz.

Oleksandr locuiește singur. Soția lui a plecat într-un oraș, mai departe de bombardamentele rusești. 

”Casa mea a fost făcută una cu pământul. Acum, trebuie să o reconstruiesc din temelie”, a mărturisit acesta. 

După ce a începutul războiul, Oleksandr a rămas șomer, la fel ca toți vecinii lui. Oamenii primesc săptămânal donații de la voluntari care se aventurează să ajungă în satul lor.

Pe străzile pustii mai trec uneori soldați ucraineni. Unii vin de pe frontul din Bahmut, oraș devenit simbol al rezistenței armatei Kievului. 

”Vin de pe front. E complicat, se duc lupte grele. Armata rusă încearcă să ocupe Avdiivka și atacă fără oprire. Războiul este cea mai grea profesie. Vă las, plec să-mi apăr patria”, a spus un militar ucrainean. 

Soldații ucraineni și civilii care trăiesc în apropiere de front cred că războiul se va termina în curând. 

”Cred că vom învinge și vom reconstrui toate aceste sate. Aceste locuri vor arăta ca înainte de război. (Reporter: Speranța te face să rămâi aici? Nu vei pleca indiferent de ce se va întâmpla?) Acesta este pământul meu. E pământul tatălui meu. Bunicii mei au trăit aici. De ce ar trebui să plec? Nimeni nu ar fi rămas aici dacă nu ar fi crezut în victorie, dacă nu ar fi crezut că acest război se va încheia și că noi vom învinge”, a spus Oleksandr.

În timp ce puținii oameni care au decis să rămână în satele din apropierea liniei frontului sunt încrezători în armata lor, situația rămâne tensionată. Și acum se pot auzi explozii, iar armata ucraineană se pregătește pentru orice încercare a rușilor de a ocupa acest teritoriu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE