Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin a spus că războiul din Ucraina se poate termina "în câteva săptămâni, dacă SUA nu mai furnizează arme"

Pe 24 februarie se vor împlini doi ani de la începerea războiului din Ucraina, însă Vladimir Putin spune că obiectivele Rusiei încă nu sunt finalizate. Într-un interviu pentru jurnalistul american Carlson Tucker, care a durat două ore și 7 minute, liderul de la Kremlin a vorbit despre momentul în care așa-zisa "operațiune specială" a rușilor în Ucraina se va încheia.

Vladimir Putin spune că războiul din Ucraina se poate încheia în câteva săptămâni

"Înfrângerea Rusiei în Ucraina este imposibilă. (...) Dacă chiar vreți ca luptele să se oprească, trebuie să încetați să mai furnizați arme Ucrainei. Ar fi gata în câteva săptămâni. Atât", a spus Putin, care a dat și detalii despre obiectivele Rusiei.

"Scopul este denazificarea. Asta înseamnă interzicerea oricăror forme de mișcări neo-naziste. Trebuie să scăpăm de acei oameni care păstrează acest concept și să susținem această procedură și să încercăm să o păstrăm", a precizat Vladimir Putin, încercând să explice ce înseamnă acea denazificare despre care vorbește.

Tema denazificării Ucrainei, pe care Vladimir Putin o susține de la începtuul războiului, este una considerată falsă. Termenul a fost rareori auzit și utilizat după cel de-Al Doilea Război Mondial, potrivit publicației franceze L'Obs. Argumentul de propagandă a fost "construit de la zero" de Putin înainte ca Rusia să înceapă invazia în Ucraina.

Dacă în Occident aceste referiri par anacronice, în Rusia, ele se înscriu într-un cult al "Marelui război de apărare a patriei", așa cum este numit de către ruși Al Doilea Război Mondial.

Conceptul de denazificare a fost utilizat de Stalin, după victoria de la Stalingrad, atunci când Armata Roșie a luat un mare număr de prizonieri. Au fost și mii de soldaţi români duși în lagăre speciale, unde au fost pregătiţi pentru a fi trimși pe front împotriva naziștilor. La acea vreme, soldaţii români au fost atunci "denazificaţi" accelerat și li s-au predat cursuri de istoria României total rescrisă de propaganda rusă.

În prezent, Putin înţelege, prin termenul denazificare, o scbimbare totală de regim politic în Ucraina. El a avertizat că vor fi judecaţi "cei vinovaţi de exacţiuni împotriva minorităţii ruse", conform RFI.

  • Galia Ackerman, istoric specializat în lumea rusă, spunea că "Stalin îi numea nazişti pe cei care cereau mai multă libertate şi democraţie. Mareşalul Tito, de exemplu. Nu conta că el a luptat împotriva germanilor în timpul războiului".

Liderul rus a continuat să acuze Occidentul, despre care spune că "prelungește" războiul, din cauza ajutorului acordat ucrainenilor.

Putin spune că au existat discuții de pace cu Ucraina, care au fost "aproape finalizate", dar apoi Ucraina "a aruncat la gunoi toate aceste acorduri și a ascultat instrucțiunile țărilor occidentale, ale țărilor europene și ale Statelor Unite, de a lupta împotriva Rusiei până la capăt".

Putin a pus această vină în special pe seama fostului premier britanic Boris Johnson, forțat să demisioneze în vara anului 2023. Liderul rus a susținut că, în calitate de prim-ministru, l-a descurajat pe Zelenskii să semneze un acord de pace în primele etape ale conflictului.

"Faptul că ei se supun cererii sau convingerii domnului Johnson, fostul prim-ministru al Marii Britanii, pare ridicol", a spus Putin.

De ce l-a intervievat Carlson Tucker pe Vladimir Putin

Decizia americanului Carlson Tucker de a-l intervieva pe Putin a fost amplu criticată, având în vedere că jurnalistul este un cunoscut susținător al politicilor lui Donald Trump. Interviul a fost publicat parțial pe site-ul lui Tucker, care s-a afirmat la Fox News și a fost demis ulterior, din cauza viziunilor sale.

În prima jumătate de oră a interviului, Putin a vorbit despre istoria Rusiei și a adus în discuție și țări precum Polonia sau Lituania, cu accent pe critica adusă politicii externe duse pe vremuri de Lenin.

Într-un videoclip publicat înaintea apariției interviului, Carlson a spus că a vrut să discute cu Putin, în parte, pentru că publicul american "habar nu are de ce Putin a invadat Ucraina sau care sunt obiectivele sale acum".

"Am avut o relaţie bună cu Trump, nu este o chestiune de conducere în relaţiile dintre SUA şi Rusia, este o chestiune de mentalitate. Am avut o relaţie excelentă cu Bush. Ştiu că, în Statele Unite, a fost portretizat ca un fel de băiat de la ţară care nu înţelegea nimic. Vă asigur că nu este cazul. Cred că a făcut multe greşeli faţă de Rusia, dar a presiune pe europeni. El nu era mai rău decât orice alt politician american, rus sau european şi a înţeles ce face mai bine decât ceilalţi. Am avut şi o relaţie personală bună cu Trump", a explicat Putin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE