Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cancelarul german Olaf Scholz: Statele Unite şi Europa trebuie să blocheze planurile expansioniste ale lui Putin

Cancelarul german Olaf Scholz face apel la aliaţi să nu slăbească sprijinul militar acordat Ucrainei, înaintea unei vizite programate la Washington, informează agenția DPA. Scholz a discutat aseară cu omologul francez, Gabriel Attal, şi a spus că speră ca Statele Unite şi Congresul american să ia în curând decizia de a oferi Ucrainei sprijinul financiar necesar.

Scholz afirmă că Statele Unite şi Europa trebuie să blocheze planurile expansionist ale preşedintelui rus Vladimir Putin. Cancelarul german a precizat că liderul de la Kremlin abia așteaptă ca aliaţii occidentali să îşi vor  la un moment dat mâna de pe Ucraina și să înceteze ajutorare ucrainenilor afectați grav de agresiunea militară a Rusiei: "Să aducem o contribuţie atât de semnificativă, încât calculele războinice ale preşedintelui rus să nu aibă succes", a afirmat șeful executivului de la Berlin.

Cancelarul german a reluat astfel apelul lansat săptămâna trecută la summitul de la Bruxelles, când a cerut partenerilor din UE să sporească ajutorul militar pentru Ucraina. Pledoaria lui a vizat în principal ţările cu economii puternice, cum sunt Spania, Italia şi Franţa. Aseară, în cadrul unei întrevederi cu Scholz la Berlin, premierul francez Gabriel Attal a dat asigurări că Franţa va continua să sprijine Ucraina, atât financiar, cât şi cu echipamente tehnice şi militare.

Olaf Scholz va părăsi joi Berlinul cu destinaţia Washington, pentru ca vineri să fie primit la Casa Albă de preşedintele american Joe Biden. Pe agenda întâlnirii se află, între altele, războiul din Ucraina şi situaţia din Orientul Mijlociu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE