Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum combatem dezinformarea rusească intensificată în contextul alegerilor din UE și din Statele Unite

Miniștrii de externe din așa-numitul „Triunghi de la Weimar” (Franța-Germania-Polonia) au discutat lângă Paris, printre  subiecte care țin de securitatea și apărarea militară a statelor europene, care sunt și membre NATO, și despre un usbiect considerat stringent: cum poate face față Occidentul campaniilor rusești de dezinformare.

Înainte de reuniunea  ”Triunghiului de la Weimar”, șeful diplomației de la Paris, Stéphane Séjourné, a declarat pentru presa franceză legate de acest subiect. ”Cele trei ţări ale noastre (Franța, Germania și Polonia) au fost victimele aceleiaşi strategii de destabilizare. Vom avea o nouă cooperare împotriva dezinformarii şi a atacurilor informaţionale ruseşti”, a declarat Séjourné.

Despre acest subiect am discutat cu fostul ministru de externe Teodor Baconschi care a avut amabilitatea să răspundă unor întrebări ale Euronews România.

Bogdan Rădulescu: Cât de periculoase sunt, mai ales pe fundalul războiului din Ucraina și în perspectiva apropiatelor alegri europene, campaniile de dezinformare rusești? Cât de stringent este un astfel de subiect care ține de securitatea națională?

Teodor Baconschi: E un subiect imens și de ardentă actualitate. KGB-ul a fost imbatabil în materie de propagandă și dezinformare. Au studiat bine aceste tehnici de manipulare și de spălare pe creier, de ”fabricare” a unor mase de idioți utili timp de decenii în perioada Războiului Rece. Rușii de azi au moștenit această expertiză. Metodologia folosită în trecut nu este schimbată de revoluția digital. Dimpotriv, este potențată de această revoluție. E suficient să ne amintim de succesul pervers sau fermelor de trolli Rusia le întreține.

Metodologia folosită în trecut nu este schimbată de revoluția digital. Dimpotriv, este potențată de această revoluție. E suficient să ne amintim de succesul pervers sau fermelor de trolli Rusia le întreține.

-Teodor Baconschi, fos ministru de externe

Am văzut că foarte multe state membri UE și NATO își curăță ograda de spioni și agenți de influență ruși, expulzează așa-ziși diplomați care au cu totul alte misiuni prin capitalele respective. Ar trebui ca și România să fie ceva mai trează și active în acest registru pentru că nu e vorba de timiditate sau de curtuoazie dimplomatică. Aici vorbim de autoapărare. Vrem, nu vrem, până la urmă ideile emise în spațiul public au consecințe. Dacă propaganda de toxică de tipul acesta este lăsată nestingherită în spațiu public din statele UE și NATO evident că ea va produce efecte inclusiv electorale nefaste.

Ce urmăresc să schimbe aceste campanii de dezinformare puse la cale de Moscova în tot Occidentul, dar mai ales în spațiul fostelor state comuniste?

Moscova e convinsă că  poate instrumentaliza nostalgia după vechiul regim communist în diverse state, inclusive în România. Vedem foarte clar, după cum ne arată diverse sondaje că, în pofida  tuturor evidențelor empirice, statistice, logice, avem o seamă de compatrioți care par legați la ochi.

Ei proclamă superioritatea vechiului regim comunist față de ce au urmat după 1990. Ei sunt convinși că ”înainte era mai bine”. Ei bine, acești oameni nu trebuie condamnați. De multe ori, ei sunt doar victimile propagandei rusești sau anti-occidentale, eurosceptice, anti-NATO.

Sunt compatrioți care par legați la ochi. Ei proclamă superioritatea vechiului regim comunist față de ce au urmat după 1990. Ei sunt convinși că ”înainte era mai bine”. Ei sunt doar victimile propagandei rusești sau anti-occidentale, eurosceptice, anti-NATO

-Teodor Baconschi, fost ministru de externe

Dar, până să faci pedagogie cu niște oameni care deja se refugiează în aceste fale certitudini, trebuie să acționezi politic și instituțional ca să asanezi dezbatere. Trebuie să avem o dezbatere argumentată, rațională și nepoluată cu asemenea lozinci de proveniență rusească

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE