Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viața la bloc, mult mai plăcută. Locatarii unui bloc din Capitală au montat panouri fotovoltaice pe acoperiș

Locatarii unui imobil din Capitală vor să schimbe modul în care este percepută viața la bloc. Poate fi frumoasă, cu vecini prietenoși și zâmbitori, cu discuții nesfârșite în grădina din spatele imobilului dar și cu facturi la energie mai mici. Au câștigat un proiect lansat de un ONG și au montat mai multe panouri voltaice pe bloc pentru iluminatul imobilului dar si al grădinii.

Cei care au vrut să demonstreze că și în România mai exista spiritul de comunitate la bloc , locuiesc printre aleile din Sectorul 6 al Capitalei. Locatarii, ajutați de un ONG, au pus bazele unui sistem de viață ecologică și sănătoasă. Au primit finanțare de aproape șapte mii de euro pentru a monta un kit de panouri fotovoltaice pe blocul ridicat în anii 60. Panourile au o capacitate instalată de 3 kW şi ar urma să asigure consumul generat de lumina de pe casa scării şi de lifturi.

”Aici avem instalate 15 panouri fotovoltaice. (Reporter: Ce înseamnă lucrurl acesta?) Un lucru bun pentru comunitate; pentru blocul meu: Blocul tău! Este frumos zis; omul sfințește locul: ar trebui să învățăm din treaba asta; nu? Ar trebui multiplicată treaba asta”, spune un locatar.

Locatarii speră să aibă facturi mai mici

Locatarii blocului spun că energia verde obținută le va scădea facturile dar vor avea și posibiltatea ca asociația să devină prosumator.

”Mă bucur că a fost această inițiativă de a pune panourile fotovoltaice, cu siguranță după vor fi amortizate cheltuielile”, menționează o locatară.

În plus, au transformat grădina blocului într-un spațiu verde, deschis socializării între vecini.

Marina Marcu, ONG Între vecini: ”Au rearanjat toată grădina, au convins oamenii să vină, să lucreze, să dea la sapă, își montează un senzor de aer pentru calitatea aerului în zonă. Au la dispoziție un buget de 15 mii de euro ca să fie folosiți pentru activitățile pe care le desfășoară fie că fac un workshop despre cum să reciclăm, cum să folosim compost, cum putem să integrăm albinele în ecosistemul urban, orice legat de sustenabilitate.”

”Mi se pare foarte ok, sperăm ca așa să se apropie și cei mici și vecinii și așa să devenim mult mai apropiați și mai comunicativi”, spune o altă locatară.

Pentru activiști este doar un prim proiect care ar trebui să trezească interesul comunităților mici. Planul echipei este să-l multiplice în mai multe oraşe din ţară. Următorul pas ar fi - Timişoara. Obiectivul se potrivește mănușă cu cel al statului care vrea ca, pânî în 2030, 30 % din energia electrică pe care o consumăm să fie produsă din resurse verzi. Numărul celor care vor să îşi alimenteze casele folosind energia verde este tot mai mare.

Fondurile alocate prin programul Casa Verde s-au epuizat în cateva minute, în toate regiunile țării. În 2019, în România erau 300 de producători de energie verde, ultimele date oferite de ANRE estimează că ar fi 30.000. Statul îi ajută pe cei care vor să/și instaleze panouri fotovoltaice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE