Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vasile Dîncu, despre candidatul PSD la Primăria Capitalei: ”Nu există cineva mai competent decât doamna Firea”

Vasile Dîncu, lider al Partidului Social Democrat (PSD) și președinte al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, a fost invitat la Euronews România pentru a discuta despre scenariile posibile pentru alegerile din 2024. 

Dîncu a evidențiat existența unei liniarități a votului sociologic, menționând că oamenii care votează pentru un primar și partidul său sunt predispuși să facă acest lucru și în cazul alegerilor europene. El a subliniat nevoia de a avea un partener de guvernare pentru a asigura continuitatea, menționând că PSD și PNL au colaborat în Guvern pentru a crea un echilibru. 

”Există o liniaritate a votului sociologic. Când îi cheamă primarul pe oameni să voteze cu el și partidul lui, 60% ne-au spus că vor vota același primar și partidul lui și probabil se poate difuza și la europene. Au dreptate, poate exista ooboseala electorala, patru rânduri de alegeri ar putea duce la absenteism. Alt argument, noi avem nevoie de un partener de guvernare cu care să avem continuitate, am intrat la guvernare cu PNL după ce au eșuat cu coaliția de dreapta. Am încercat să creăm echilibru, am vrea să avem continuitate și de acum încolo. Suntem la marginea unui război, crize suprapuse, ar fi necesar mai multă stabilitate și o construcție împreună cu partenerii noștri PNL mergem înainte și în Guvern colaborăm foarte bine, există un proiect comun de guvernare”, a explicat Vasile Dîncu. 

UDMR ca partener de guvernare 

Despre UDMR, Dîncu a remarcat că aceștia au fost întotdeauna un partener loial pentru coalițiile de guvernare. 

”UDMR a fost totdeauna un partener loial pentru coalițiile de guvernare. În Transilvania am pierdut, au fost asociați la guvernare mai pierdeam voturi în Transilvania pe o dimensiune naționalistă. UDMR a arătat ca are miniștri competenti. UDMR poate sa fie într-o guvernare comună partener, am avut poate și o suprareprezentare a UDMR în unele posturi mult peste ponderea lor electorală”, a precizat Vasile Dîncu.

Candidați comuni și strategii electorale 

Întrebat despre posibilitatea unor candidați comuni între partidele de opoziție, Dîncu a menționat că nu s-a discutat încă despre liste electorale comune. A subliniat dificultatea realizării unor calcule de paritate, ținând cont de orgoliul fiecărui partid. Despre candidatura la Primăria Capitalei, el a menționat că există o urgență, iar anunțarea candidaților trebuie făcută cât mai curând. 

”Nu am avut o discuție pe aceste teme, nu am convenit pe liste electorale comune pentru că e nevoie de multe calcule, fiecare partid are orgoliu, e greu să facem un calcul de paritate. Nu am discutat de liste comune, ci acolo unde organizațiile locale se înțeleg […] Firesc probabil ceilalți se vor uni împotriva primarului. În convenția noastră se poate discuta asta, dar trebuie să trecem testul alegerilor europarlamentare după care se fac toate calculele. Sper să avem o discuție constructivă poate până la sfârșitul săptămânii putem veni cu o convenție actualizată, acum sunt discuții șifonate spre presa pentru a crea o opinie. Noi nu am discutat asta la ședința de coalitie”, a spus Vasile Dîncu. 

Despre candidatura lui Nicușor Dan

Referitor la candidatura lui Nicușor Dan, Dîncu a menționat că acesta a venit dintr-o altă sferă politică și a blocat unele proiecte la început. El a subliniat că susținerea lui Dan este indecisă și că, pentru a avea șanse, este esențial să aibă sprijinul partidelor importante precum PSD și PNL.

”La primăria Capitalei e urgență dacă comasam locale cu europarlamentare. Avem și un calendar, am discutat la consiliul regional cel târziu la începutul lui aprilie trebuie să avem candidații la marile municipii, la Cluj Napoca, sunt județe care au stabilit candidații, dar dacă vom stabili comasarea, trebuie anunțați repede. Nu am înțeles acest lucru, nici noi la partid. Nu am anunțat candidații, nicăieri, nu știm ce facem dacă unim locale cu europarlamentare avem o logică de campanie, dacă nu, altceva, e o retorică. Nu am înțeles nemulțumirea cu care a ieșit doamna Firea. Nu am avut o discuție care să nu fie ușor de digerat, a fost o ședință tehnică. Doamna Firea e un jurnalist inspirat și a făcut o metaforă frumoasă și candidatul deocamdată. Nu am stabilit toată strategia concret. Dar eu nu cred că acum nu putem vorbi de un alt candidat mai competent decât doamna Firea. Există o comparație. Nicușor Dan a venit politică, alt stil, poate neobișnuit că trebuie să comunice tot timpul, să arăți ce faci, cred că la început a blocat niște proiecte. Am văzut în unele sondaje că nu stătea foarte bine. Un candidat concurent are o șansă, dar ține și de tine și de partidele care stau în spatele candidaților. Susținerea lui Nicușor Dan e un pic indecisă, nu prea știm pe cine are în spate. Nu prea știm pe cine are în spate, PNL nu îl susține, PSD nu dacă cele mai importante două forțe nu te susțin, cel care vine de la alternativă are o șansă în plus”, a conchis Vasile Dîncu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE