Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Partidele ecologiste din Europa și-au ales manifestul pentru alegerile europarlamentare

Partidele ecologiste din Europa, cunoscuți drept ”verzii”, și-au stabilit de comun acord programul care va servi drept manifest al grupului pentru alegerile pentru Parlamentul European.

Mișcarea ecologistă vrea să ofere răspunsuri la tensiunile geopolitice, cu accent pe tranziția verde. Obiectivul final al acesteia, anunțat de Comisia Europeană, este ajungerea la neutralitate climatică până în 2050.

Programul a fost validat în Franța

Parlamentarii europeni din grupul Verzilor și-au validat programul în Franța, la Lyon, la doar o zi după alegerea capetelor de listă pentru scrutinul din iunie. Documentul acordă prioritate consolidării Pactului Verde european cu o mai mare justiție socială.

Melanie Vogel, vicepreședinte al Partidului Verde European: Primul capitol face apel la un pact verde și social. Și este un mod de a explica de ce, în timp ce unii încearcă să îi facă pe oameni să creadă că ecologia este dușmanul justiției sociale, noi arătăm că, dimpotrivă, nu numai că nu este dușmanul, dar este singura soluție credibilă pentru a aduce dreptatea socială în prezent și pentru a răspunde la criza puterii de cumpărare, care este principala preocupare a europenilor în prezent.

Apărarea democrației și a statului de drept în cadrul Uniunii Europene - priorități

O altă prioritate pentru Verzi este apărarea democrației și a statului de drept în cadrul Uniunii Europene. Formațiounile ecologiste au lucrat la acest manifest timp de aproape un an. Pe lângă partidele mari din mai multe state europene, ei au discutat cu societatea civilă și oamenii de afaceri.

Pe baza acestor negocieri, grupul este încrezător că discursul ecologic este important, în ciuda apelurilor din Europa pentru o pauză în efortul pentru neutralitate climatică.

Rasmus Nordqvist, membru al Partidului Verde European: Ce aud de la ONG-uri și companii este că ar trebui să avem o tranziție armonioasă către ecologie. Iar dacă o facem împreună, dacă alegem cu adevărat să facem acest lucru, dacă îl prezentăm ca pe un plan, și sectorul privat va fi de acord. Aud aripa dreaptă care spune să punem capăt Pactului Verde, să oprim toate discuțiile despre tranziție, Dar nu aud asta când discut cu societatea civilă sau cu sectorul privat. Ei doresc, de fapt, un plan care să meargă înainte, nu înapoi.

Acesta este programul pe care vor trebui să îl apere cei doi capi ai listei Verzilor pentru europarlamentare, germana Terry Reintke și olandezul Bas Eickhout. Cei doi lideri și partidul din care fac parte sunt încrezători că pot câștiga, în ciuda datelor nefavoranile din sondaje, care prevăd alegeri dificile pentru Verzi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE