Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

#TheCube. Vaccinarea împotriva rujeolei, încurcată de conspirații despre autism și microcipuri

Rujeola, eliminată în multe țări vestice, face probleme în România. Și victime. Acest lucru se întâmplă și din cauza numeroaselor teorii ale conspirației care încă sunt prezente în social media și care vizează vaccinarea.

Autismul, microcipurile și slăbirea sistemului imunitar, printre conspirațiile legate de vaccin

Astfel de teorii sunt prezente, indiferent de rețeaua de socializare, în postări din care reies potențiale și posibile probleme pe care le are vaccinul și care le transmit oamenilor, astfel, să nu se vaccineze, să nu asculte sfatul medicilor și, practic, să ignore adevărul științific așa cum este el demonstrat de multe studii în unele situații.

Un exemplu de postare:

„Dacă un măr ar conține:

  • aluminiu
  • mercur
  • formaldehidă
  • Polisorbat 80
  • glutamat
  • țesuturi fetale

L-ai da copilului tăi să-l mănânce?

Asta conțin VACCINURILE”.

Unul dintre cele mai prezente mituri, însă, este acela că vaccinul provoacă autism, fiind invocat în acest sens un studiu din 1998, publicat de Andrew Wakefield, care sugera la acel moment o legătură între vaccinul ROR și autism. În continuare, acest studiu este invocat constant de cătrei cei care sunt împotriva vaccinării, însă ce trebuie să știm este că cercetarea respectivă a fost ulterior discreditată de comunitatea științifică deoarece în ea erau grave erori de metodologie, grave conflicte de interese, dar și acuzații de manipulare a datelor. Ulterior, mai multe studii, făcute inclusiv de Organizația Mondială a Sănătății, dar și de alte zeci de instituții acreditate nu au găsit nicio legătură între vaccin și autism.

O altă teorie populară promovată de antivacciniști este următoarea: vaccinurile conțin microcipuri. Nicio dovadă științifică nu atestă acest lucru, de altfel, vaccinurile sunt supuse unor teste foarte riguroase înainte să fie aprobate pentru utilizare, studii și teste ale căror date sunt publice și care pot consultate de oricine.

Vaccinul slăbește sistemul imunitar – iată o altă idee a „adepților” conspirațiilor. În realitate, însă, vaccinurile imită infecțiile. Această „imitație” stimulează sistemul imunitar să producă o reacție de apărare, fără riscurile asociate cu boala reală.

Înainte de apariția vaccinului ROR erau peste 2.6 milioane de decese la nivel mondial. În România, unde este epidemie, un bebeluș de șapte luni a decedat din cauza rujeolei, a anunţat, marţi, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE