Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

#TheCube. Cea mai veche păcăleală de pe Facebook a revenit în forță. La ce să fim atenți

„Mâine începe noua regulă a Facebook. Ei vor putea folosi fotografiile tale”. Așa încep mii de postări care au reapărut pe Facebook în ultimele zile. Utilizatorii cred că, postând mesajul, vor opri o acțiune a Facebook și compania nu va mai deține drepturile asupra conținutului postat pe platformă.

În realitate, este doar o postare plină de informații false. Și este și una dintre cele mai vechi păcăleli de pe rețeaua de socializare.

De mai bine de zece ani deja, se întâmplă acest fenomen. Periodic, nu doar oameni din România postează pe Facebook, ci și din alte țări. E același mesaj tradus în alte limbi, inclusiv română, și care reclamă același lucru, faptul că Facebook, la un moment dat – „mâine”, cum ne informează o postare – Facebook va începe să preia aceste postări pe care oamenii le fac pe conturile de socializare și să le dețină, pur și simplu. Practic, să dețină conținutul pe care noi îl producem și îl postăm ulterior pe această platformă.

Realitate e cu totul alta, însă. Oamenii au impresia că postând astfel de mesaje se „protejează” în vreun fel de această problemă, care, în esență, nici nu există. Nu e o problemă reală cu care cineva chiar se confruntă pe această rețea de socializare.

Prin urmare, problema nu există. Facebook nu exercită drepturi de autor asupra informațiilor personale. Este adevărat că informațiile pe care noi le producem și le postăm sunt doar responsabilitatea noastră, avem inclusiv o responsabilitate legală față de ceea ce postăm acolo și pe alte platforme, însă tot acest conținut ne aparține. Facebook, de exemplu, nu poate să vândă către o terță parte un video produs de noi și postat acolo.

De asemenea, membrii dețin proprietatea intelectuală asupra a tot ceea ce postează, dar cedează, totuși, către compania Meta anumite drepturi pentru utilizarea conținutului. Se întâmplă atunci când profilul nostru de Facebook este public și nu privat. Când este public, indiferent dacă are sau nu cont pe Facebook, toată lumea poate să vadă ceea ce noi postăm. Aceasta e înțelegerea pe care noi o semnăm atunci când ne facem contul pe platforma de socializare.

De asemenea, se mai reclamă în acele postări cu un conținut fals faptul că de când compania Meta este listată la bursă este modificată politica de confidențialitate. În primul rând, această listare la bursă a avut loc acum mulți ani, însă ce trebuie să reținem neapărat aici este faptul că Facebook, deși a fost listată la bursă, are aceleași politici de confidențialitate cu care noi suntem de acord de fiecare dată când ne facem conturi pe această platformă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE