Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ursula von der Leyen și Roberta Metsola au ajuns în Israel

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, au ajuns, vineri, în Israel. Cei doi lideri își exprimă solidaritatea cu poporul israelian, afectat de atacul Hamas care a început sâmbătă, 7 octombrie.

Cu o zi înainte a ajuns în Israel secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Acesta s-a întâlnit cu Mahmoud Abbas, cu Benjamin Netanyahu și cu alți lideri și a subliniat încă o dată sprijinul SUA pentru israelieni.

"Putem - trebuie - să oprim Hamas"

"Am ajuns în Israel cu @EP_Președinte să ne exprimăm solidaritatea cu poporul israelian în urma oribilului atac terorist al Hamas", a scris Ursula von der Leyen pe X.

"Înapoi în Israel. Suntem aici cu un mesaj de solidaritate după cel mai grav atac terorist pe care l-a îndurat #Israelul de-a lungul generațiilor.

Teroarea nu va învinge. Modul în care răspundem contează.

Putem - trebuie - să oprim Hamas. Și facem tot ce putem pentru a atenua consecințele umanitare", scrie Roberta Metsola pe X.

Șefa diplomației germane, în Israel

Tot vineri a ajuns și șefa diplomației germane Annalena Baerbock. Pe lângă discuțiile oficiale, aceasta se va întâlni cu cetățeni germani care trăiesc în Israel.

Înaintea plecării în această vizită, Baerbock a condamnat în termeni fermi, încă o dată, atacul lansat de militanţii palestinieni Hamas asupra Israelului.

"Hamas a comis atrocităţi teribile în ultimele zile. Este important să îi spunem pe nume acestei terori", a spus ea, potrivit Agerpres.

Familia cetăţenei germane Shani Louk, care se presupune că a fost răpită în Israel de către Hamas şi dusă apoi în Fâşia Gaza, a declarat că Annalena Baerbock intenţionează să se întâlnească cu mama lui Shani. Familia tinerei de 22 de ani a spus că întâlnirea se va desfăşura într-un loc secret în cursul după-amiezii.

Shani Louk a participat la o petrecere rave în deşertul Negev, unde sâmbătă dimineaţă militanţi palestinieni din Hamas au deschis focul, omorând peste 250 de persoane, şi au luat ostatici.

Într-un mesaj video difuzat marţi, mama tinerei, originară din oraşul german Ravensburg, a cerut încă o dată ajutor pentru fiica sa, despre care a spus că este în viaţă, dar grav rănită.

Israelul a ordonat tuturor civililor să părăsească nordul Gazei și orașul Gaza și să se deplaseze la sud de enclavă în decurs de 24 de ore, adică până sâmbătă dimineața.

În Israel, peste 1.300 de persoane au fost ucise, inclusiv aproximativ 900 de civili, în timp ce cadavrele a 245 de soldați au fost identificate, potrivit autorităților, scrie euronews.com.

Pe partea palestiniană, numărul morților în urma atentatelor a crescut la cel puțin 1.500, inclusiv 500 de copii, potrivit autorităților din Gaza. La începutul săptămânii, Hamas a declarat că doi dintre oficialii săi au fost uciși în lovituri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE