Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE | Tânărul care s-a urcat într-o locomotivă și a plecat la plimbare a fost reținut. GFR începe o investigație internă

Tânărul de 18 de ani care s-a urcat în cabina de conducere la unei locomotive GFR,și a pus-o în mișcare în stația Medgidia, a fost reținut de polițiști, ca urmare a cercetărilor efectuate într-un dosar penal, de către polițiști din cadrul Secției Regionale Poliție Transporturi Constanța, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia.

Adolescentul este cercetat penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere sau semnalizare falsă și furt în scop de folosință, și a fost reținut, pentru 24 de ore. Acesta este bănuit că ar fi urcat într-o locomotivă garată și ar fi pus-o în mișcare, deplasând-o pe o distanță de aproximativ 200 de metri.

Bărbatul a fost condus și încarcerat în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, urmând ca mâine să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia, cu propunere legală.

12/05/2023 , 12:11

Reacția GFR: Tânărul a profitat de lipsa paznicului

"Grup Feroviar Român a luat la cunoștință faptele incidentului care a avut loc pe 10 mai, în jurul orei 18:00, și a început demersurile necesare pentru realizarea unei investigații interne. Din informațiile existente până la acest moment, putem relata faptul că, profitând de lipsa angajatului de pază, care era responsabil de asigurarea integrității locomotivei EC 145, o persoană străină de sistemul feroviar a pătruns în mod ilegal în postul de conducere al locomotivei.

Din detaliile noastre, deși nu avea pregătirea necesară, cunoștințele tehnice ale persoanei respective, au făcut posibilă punerea în mișcare a locomotivei. Menționăm faptul că deplasarea vehiculului s-a realizat fără autorizare de către I.D.M., care a intervenit cu acțiuni de evitare a unui potențial incident feroviar.

De asemenea, locomotiva se afla într-o zonă în care accesul persoanelor străine de calea ferată este strict interzis, aspect în urma căruia precizăm că orice prejudiciu material cauzat de acest incident va fi recuperat de la firma de pază a cărei îndatorire este să împiedice accesul persoanelor neautorizate.

Drept urmare a acestui incident, în perioada imediat următoare, GFR va stabili împreună cu toate instituțiile abilitate, cine este responsabil în asigurarea integrității sistemului feroviar în vederea implementării de noi măsuri care să nu permită repetarea acestui tip de incident în viitor, a transmir GFR", pentru Euronews România.

*Știrea inițială

Un incident a avut loc miercuri după-amiază, în județul Constanța. Un tânăr de 18 de ani s-a urcat în cabina de conducere la unei locomotive GFR, și a pus-o în mișcare în stația Medgidia.

Acesta a intrat în cabină, a ridicat și conectat pantograful, după care a pus locomotiva în mișcare. Locomotiva a talonat două aparate de cale, ajungând pe o altă linie unde s-a oprit, potrivit ClubFeroviar.ro.

Din fericire, nu au existat pagube sau persoane rănite. Bărbatul a fost reținut de Poliția TF Medgidia.

Locomotiva este din seria 43, fiind fabricată de Rade Konkar. În 2021 locomotiva în cauză a fost implicată într-un alt incident cercetat de AGIFER al cărui raport de investigare este disponibil aici.

Incidentul de miercuri a fost semnalat de către AFER în jurul orei 18.00.

Reacția CFR SA

”Urmare informaţiilor apărute în spaţiul public, în legătură cu locomotiva privată din stația CF Medgidia, transmit următoarele precizări:

Trenul privat de marfă a sosit în stația CF Medgidia în data de 9 mai 2023, la ora 21.15, la linia 10, stația Medgidia fiind stație terminus, vagoanele urmând să intre pe o linie industrială, cu o locomotivă Diesel. Astfel, mecanicul a detașat/decuplat locomotiva electrică din compunerea garniturii, aceasta fiind garată pe linia 15, linie de manevră.

Menționăm faptul că, doar în momentul remizării locomotivei mecanicul este obligat să informeze în scris impiegatul de mișcare din stația CF respectivă, înscris oficial care atestă faptul că mecanicul și-a terminat activitatea și a asigurat locomotiva pe linie, astfel încât aceasta să nu poată fi deplasată.

În cazul de față, precizăm faptul că mecanicul de locomotivă nu a anunțat în scris remizarea locomotivei, iar în momentul în care angajatul de la Postul 1 Mișcare a observat că locomotiva s-a pus în mișcare, s-a deplasat imediat în zona respectivă și a constatat că la bord se afla o persoană străină, moment în care a solicitat telefonic prezența reprezentanților Poliției TF la fața locului.

Cazul înregistrat miercuri 10 mai 2023, în stația CF Medgidia, face obiectul unei anchete penale desfășurate de organele abilitate, urmând ca după finalizarea anchetei, SRCF Constanța să recupereze de la operatorul privat de marfă contravaloarea pagubelor materiale produse la două aparate de cale talonate.”, potrivit unui comunicat transmis de CFR SA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE