Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un proiect de lege care ar putea interzice TikTok în Statele Unite avansează în Senat

Camera Reprezentanților din SUA a adoptat un proiect de lege care ar putea duce la interzicerea la nivel național a popularei platforme de socializare TikTok, invocând preocupări legate de securitatea națională din cauza proprietății chinezești a acesteia, potrivit Euronews Next.

Acesta cere ca TikTok să se despartă de compania mamă chineză ByteDance sau să fie exclusă de pe piața americană. Se așteaptă ca proiectul de lege să ajungă la Senat pentru a fi votat săptămâna viitoare.

Elon Musk, proprietarul platformei de socializare X, și-a exprimat vineri, într-o postare, opoziția față de proiect, spunând că interdicția contravine libertății de exprimare și de exprimare.

TikTok a negat în repetate rânduri că ar fi împărtășit vreodată datele utilizatorilor americani cu autoritățile chineze și a promis că nu va face niciodată acest lucru. Există și alte îngrijorări cu privire la proiectul de lege, care ar putea da președintelui SUA autoritatea de a desemna orice aplicație ca fiind o amenințare la adresa securității naționale prin simplul fapt că o consideră ostilă.

Cum reacționează TikTok?

Decizia republicanilor din Camera Reprezentanților de a include TikTok ca parte a unui pachet mai mare de ajutor extern, a accelerat interzicerea după ce o versiune anterioară s-a blocat în Senat. Un proiect de lege de sine stătător, cu un termen de vânzare mai scurt, de șase luni, a trecut de Camera Reprezentanților în martie printr-un vot bipartizan copleșitor, în condițiile în care atât democrații, cât și republicanii și-au exprimat îngrijorarea privind securitatea națională în legătură cu ByteDance.

Măsura modificată, adoptată cu un vot de 360-58, merge acum la Senat, după negocieri care au prelungit termenul de vânzare la nouă luni, cu o posibilă prelungire de trei luni suplimentare în cazul în care o vânzare este în curs de desfășurare.

Contestațiile juridice ar putea prelungi și mai mult acest termen. ByteDance a indicat că va merge probabil în instanță pentru a încerca să blocheze legea, dacă aceasta va fi adoptată, argumentând că ar priva milioanele de utilizatori ai aplicației de drepturile lor în temeiul Primului Amendament.

TikTok a făcut un lobby puternic împotriva legislației, determinându-i pe cei 170 de milioane de utilizatori ai aplicației din SUA să sune în Congres și să își exprime opoziția. Însă ferocitatea acestei împotriviri i-a înfuriat pe legislatorii de la Capitoliu, unde există o preocupare generală cu privire la amenințările chinezești la adresa SUA și unde puțini membri folosesc ei înșiși platforma.

„Nu vom înceta să luptăm și să milităm pentru voi”, a declarat Shou Zi Chew, CEO-ul TikTok, într-un videoclip postat pe platformă luna trecută. „Vom continua să facem tot ce putem, inclusiv să ne exercităm drepturile legale, pentru a proteja această platformă uimitoare pe care am construit-o împreună cu voi”.

Ce se întâmplă în continuare?

Calea rapidă a proiectului de lege prin Congres este extraordinară, deoarece vizează o singură companie și deoarece Congresul a adoptat o abordare nepăsătoare față de reglementările în domeniul tehnologiei timp de decenii.

Legiuitorii nu au reușit să acționeze în ciuda eforturilor de a proteja copiii online, de a proteja confidențialitatea utilizatorilor și de a face companiile mai responsabile pentru conținutul postat pe platformele lor, printre alte măsuri.

Membrii ambelor partide, împreună cu oficiali din domeniul serviciilor de informații, sunt îngrijorați de faptul că autoritățile chineze ar putea forța ByteDance să predea datele utilizatorilor americani sau să îndrume compania să suprime sau să stimuleze conținutul TikTok favorabil intereselor sale.

Guvernul american nu a furnizat public dovezi care să arate că TikTok a partajat date despre utilizatorii americani cu guvernul chinez sau că a modificat algoritmul popular al companiei, care influențează ceea ce văd americanii.

Compania are motive întemeiate să creadă că o contestație legală ar putea avea succes, având în vedere că a înregistrat un oarecare succes în luptele juridice anterioare cu privire la operațiunile sale în SUA.

În noiembrie, un judecător federal a blocat o lege din Montana care ar fi interzis utilizarea TikTok în tot statul, după ce compania și cinci creatori de conținut care folosesc platforma au dat în judecată compania și cinci creatori de conținut care folosesc platforma.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE