Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Senatorii americani cer explicații conducerii TikTok despre cum gestionează datele utilizatorilor din SUA

Doi senatori americani au cerut companiei Tiktok să dea explicații, după ce a acuzat-o c-ar fi oferit răspunsuri ”inexacte sau înșelătoare” în legătură cu modul în care stochează și oferă acces la datele utilizatorilor din SUA. Solicitarea congresmenilor vine în contextul în care în presa americană au fost ridicate semne de întrebare privind modul în care aplicația deținută de compania chineză ByteDance gestionează anumite informații sensibile, relatează The Associated Press.

Într-o scrisoare transmisă marți lui Shou Zi Chew, directorul executiv al Tiktok, senatorii Richard Blumenthal și Marsha Blackburn au făcut referire la informațiile dintr-un reportaj publicat de Forbes potrivit căruia Tiktok a stocat pe servere din China informațiile financiare ale unor creatori de conținut din SUA, inclusiv date de identificare fiscală și datele despre asigurările sociale.

Mai mult, senatorii au amintit și despre dezvăluirile făcute la sfârșitul lunii mai de publicația The New York Times. Jurnaliștii americani au relatat că angajați ai Tiktok au distribuit frecvent date despre utilizatori americani, precum informații despre permisele de conducere, prin intermediul unei aplicații interne mesagerie numită Lark, la care angajații ByteDance, compania-mamă a TikTok cu sediul la Beijing, puteau accesa cu ușurință.

Tiktok se apără și susține că stochează datele pe servere din SUA

”Analizăm scrisoarea (transmisă de senatori, n.red). Suntem în continuare încrezători în acuratețea mărturiilor și a răspunsurilor pe care le-am oferit Congresului", a afirmat purtătorul de cuvânt al TikTok, Alex Haurek, conform sursei citate.

În apărarea sa, compania care gestionează aplicația TikTok a anunțat că serverele care conțin datele utilizatorilor din Statele Unite au fost stocate fizic în Virginia și Singapore, unde își are sediul central. Cu toate acestea, oficialii americani au în continuare întrebări cu privire la cine poate accesa aceste date și de unde.

Shou Zi Chew, directorul general al Tiktok, a afirmat în martie, cu ocazia unei audieri în Congres american, că accesul la date a fost oferit "la cerere" inginerilor din întreaga lume în scopuri comerciale. El a mai spus că unii angajați ByteDance încă mai au acces la unele date ale utilizatorilor din SUA, însă că acest lucru va fi sistat odată ce Proiectul Texas - planul companiei de a sustrage datele utilizatorilor americani din China - va fi finalizat.

Aplicația de socializare extrem de populară a intrat în vizorul Guvernelor occidentale, care și-au exprimat îngrijorarea că datele colectate de Tiktok ar ajunge în posesia autorităților din China. Din acest motiv, au decis interzicerea accesului la această aplicație de pe telefoanele de serviciu ale angajaților guvernamantali.

De altfel, la începutul acestui an, administrația Biden a amenințat cu interzicerea Tiktok la nivel național dacă proprietarii chinezi ai companiei nu își vând participațiile.

Pentru a înlătura temerile congresmenilor americani, TikTok a promovat planul său Project Texas de a stoca datele utilizatorilor din SUA pe servere deținute și întreținute de gigantul software Oracle. În 2022, compania a declarat că a început să direcționeze tot traficul utilizatorilor din SUA către aceste servere, dar a continuat, de asemenea, să facă copii de siguranță ale datelor pe propriile servere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE