Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Maia Sandu avertizează Rusia. ”Guvernarea de la Chişinău nu se mai umileşte, ca în trecut, în faţa Kremlinului”

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a declarat că Guvernarea de la Chișinău nu se mai umilește în fața Kremlinului, așa cum s-a întâmplat în trecut, ci apără interesele cetățenilor moldoveni și spune lucrurilor pe nume. De asemenea, țara pe care o conduce nu se va mai lăsa ”batjocorită” de Rusia, însă va vorbi deschis despre presiunile exercitate de Moscova asupra Chişinăului, relatează publicația NewsMaker, citată de Agerpres.

"Moscova arată în continuare lipsă de respect faţă de cetăţenii Republicii Moldova, dar guvernarea de la Chişinău, care îi reprezintă pe cetăţenii Republicii Moldova, nu se mai umileşte aşa cum s-a întâmplat în trecut în faţa Kremlinului, ci apără interesele cetăţenilor şi spune lucrurilor pe nume", a declarat Maia Sandu, la postul de radio Vocea Basarabiei.

"Atunci când vedem lipsă de respect din partea Moscovei, noi spunem despre acest lucru. Atunci când vedem încercări de a destabiliza situaţia în Republica Moldova, am spus-o sus şi tare, nu am ascuns detaliile aşa cum au făcut alte guvernări în trecut. Despre asta vorbeam atunci când spuneam că nu suntem o ţară care se lasă batjocorită", a mai precizat președintele Republicii Moldova.

De asemenea, Maia Sandu a evidențiat că Republica Moldova a revenit mai rezilientă, inclusiv datorită susținerii primite din partea partenerii ei, un sprijin reafirmat inclusiv cu prilejul Summitului Comunităţii Politice Europene (CPE) de la 1 iunie, găzduit de autorităţile de la Chişinău.

"Azi suntem mult mai rezilienţi, în primul rând pentru că nu suntem dependenţi energetic de Rusia, aşa cum eram acum câteva luni, dar şi pentru că avem tot mai mulţi prieteni, pentru că este tot mai multă atenţie pentru Republica Moldova, şi am văzut asta la summit", a adăugat Maia Sandu.

Recent, președintele Republicii Moldova a amintit că relațiile dintre Chișinău și Moscova nu au fost niciodată bazate de respect, în pofida eforturilor făcute de guvernările țării pe care o conduce. Maia Sandu a subliniat că o mărturie a acestui fapt este reprezentată de trupele ilegale ce staționează în regiunea separatistă Transnistria, embargourile politice şi amestecul constant al Moscovei în treburile interne ale Chişinăului.

Afirmațiile Maiei Sandu au fost respinse de Moscova. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat atunci declaraţiile ca fiind false, menţionând că Rusia a respectat "mereu" Moldova şi oamenii săi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE