Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jens Stoltenberg susține că NATO trebuie să ofere garanții de securitate Ucrainei după război

NATO trebuie să poarte discuții despre variantele de a oferi Ucrainei garanții de securitate după încheierea războiului cu Rusia, a anunțat miercuri secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, conform agenției Reuters, citată de Agerpres.

În momentul în care războiul se va încheia, NATO va avea nevoie de angajamente pentru a se asigura că Rusia nu-și va mobiliza forțele militare pentru un alt atac, a afirmat Stoltenberg, la Bruxelles.

În acest context, șeful NATO a reamintit că Alianța Nord-Atlantică va oferi, în baza articolului 5 al Tratatului de la Washington, garanţii complete de securitate numai membrilor acestei organizaţii.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat luna trecută să primească în iulie la summitul Alianţei un ”mesaj foarte clar” din partea NATO că Ucraina va adera la această alianţă "după război".

În schimb, Jens Stoltenberg a reiterat sprijinul NATO pentru ambițiile Kievului, însă a fost prudent în legătură cu un calendar de aderare. Șeful NATO a afirmat că, în prezent, prioritatea este ca Ucraina să câştige războiul cu Rusia și a amintit că, după izbucnirea războiului în februarie 2022, Ucraina a primit din partea statelor occidentale un ajutor ce însumează peste 150 de miliarde de dolari, din care 65 de miliarde ajutor militar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE