Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O consilieră ANAF cere în instanță încheierea grevei profesorilor. Solicitarea, judecată la Tribunalul București

O angajată ANAF cere Tribunalului București să constate ilegalitatea grevei profesorilor. Adela Safta, care apare pe funcția de consilier la FISC, și-a înregistrat acțiunea în innstanță pe 6 iunie și deja a fost stabilit primul termen de judecată pentru mâine, 8 iunie.

Ea îi cheamă în instanță pe inițiatorii grevei, adică Federațiile sindicale din Educație. Protestul profesorilor a început pe 22 mai. Peste jumătate din angajații din învățământ sunt în continuare în grevă, potrivit datelor Ministerului Educației. Dacă situația va persista, este posibil ca ministerul de resort să amâne examenele naționale. Un răspuns este așteptat până la finalul acestei săptămâni.

Guvernul promite în scris majorări pentru profesori

Guvernul a anunțat că va adopta mâine un memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării. Actul va fi publicat în Monitorul Oficial, susține Executivul. Reamintim că sindicatele din învățământ au cerut garanții- ce pot fi oferite însă doar prin ordonanță sau lege- ca salariul unui profesor debutant să fie egal cu salariul mediu pe economie. Ministrul Educației susține că acest document - deși nu are forță juridică- este o garanție și ar trebui să ducă la o încetarea a grevei. Între timp, parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au depus o moţiunea simplă prin care cer creşterea imediată a salariilor profesorilor, dar şi alocarea a 6% din PIB pentru educaţie.

Liderii Coaliției, premierul Nicoale Ciucă și președintele PSD Marcel Ciolacu au anunțat în același timp pe Facebook că au încheiat un acord politic prin care își iau angajamentul că viitorul Guvern va pune în aplicare creșterea salariilor din Educație. Înțelegerea va fi transpusă sub forma unui memorandum, care va fi adoptat în ședința de joi a Executivului. Document ce nu are însă forță juridică, așa cum au cerut sindicatele.

Ministrul Educației susține însă că acest memorandum le oferă cadrelor didactice garanția că solicitările lor vor fi îndeplinite.

Cât despre examenele naționale, momentan calendarul rămâne neschimbat, dar situația este incertă. Probele de competențe la Bacalureat ar trebui să începă luni.

Profesorii mențin greva, în ciuda încercărilor Guvernului de a încheia protestele

Angajații din Eudcație au cerut stabilirea prin lege ca salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie. Iar aplicarea grilei de salarizare să se facă într-un timp mai scurt decât cei trei ani anunțați de Executiv. Caderele didactice sunt deja în a treia săptămână de grevă. Peste 134.000 de profesori si angajați din învățământ continuă această formă de protest. La Iași oamenii au ieșit din nou în fața Prefecturii.

Profesorii sunt în grevă generală din data de 22 mai și nu au renunțat la protest chiar dacă Guvernul a aprobat prin ordonanță de urgență mărirea salariilor, de la 1 iunie. Sindicatele din educație sunt nemulțumite de textul ordonanței, iar organizațiile profesorilor transmit că solicită o garanție pentru ca salariul profesorului debutant să fie ”cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie”. Prevederea nu apare în ordonanța de urgență adoptată recent de guvern.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE