Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Greva generală a profesorilor, susținută de elevi și părinți. ”E perfect justificată. Merită salarii corecte”

Greva generală a profesorilor care a fost declanșată luni beneficiază atât de sprijinul elevilor, cât și al părinților. Într-un interviu acordat Euronews România, Corina Atanasiu, președintele Federației Părinților și Aparținătorilor Legali, a afirmat că acțiunea de protest este ”perfect justificată” și a evidențiat că, fără susținerea cadrelor didactice, calitatea educației din România nu va putea crește. De asemenea, Francesco Cardello, vicepreședintele Asociației Elevilor din Constanța, a afirmat că profesorii au ”dreptul la condiții de muncă adecvate - la salarii corecte și la resursele necesare pentru a-și îndeplini în mod eficient misiunea”.

Totodată, Ion Zoican, secretar general al FSLI, a afirmat că s-a ajuns la acest impas deoarece guvernanții le-au oferit profesorilor ”doar vorbe de pe o zi pe alta”.

Reprezentant al elevilor, despre greva generală a profesorilor: ”Nu se știe cât vom continua așa”

În direct la Euronews România, Francesco Cardello, vicepreședinte al Asociației Elevilor din județul Constanța, a precizat că greva profesorilor este un ”moment important”, prin care cadrele didactice își pot obține ”dreptul la condiții de muncă adecvate”

”A fost un moment important. Elevii au avut oportunitatea de a se exprima și de a fi solidari cu profesorii lor. Astăzi, din șapte ore pe care trebuia să le facem la școală, am făcut una singură, însă momentul în care am ajuns la școală, atmosfera era destul de diferită .

Discuțiile erau foarte aprinse despre profesori, despre motivele din spatele grevei. La un moment dat am fost întrebat de ce susținem această grevă.

Profesorii noștri sunt cei care ne ghidează, ne inspiră și ne ajută să ne dezvoltăm în toate aspectele vieții. Merită tot respectul nostru și dreptul la condiții de muncă adecvate - la salarii corecte și la resursele necesare pentru a-și îndeplini în mod eficient misiunea de educator”, a afirmat Francesco Cardello, la Euronews România.

Reprezentantul Asociației Elevilor din județul Constanța a dat de înțeles că nu a aflat că există ”nicio voce care să spună că este împotriva acestei greve”.

”Ziua s-a încheiat cu spusele că nu se știe cât vom continua așa. Încurajez un elev să reflecte asupra importanței acestei greve și să sprijine profesorii în lupta pentru apărarea drepturilor lor.

Solidaritatea și unitatea noastră vor face diferența în acest demers”, a mai spus el.

Corina Atanasiu, președinte FEPAL: ”Părinții sunt convinși că greva cadrelor didactice este perfect justificată”

La rândul ei, Corina Atanasiu, președintele Federației Părinților și Aparținătorilor Legali (FEPAL), a afirmat că ”trebuie să fim solidari cu profesorii” pentru a-și câștiga drepturile.

”Părinții îi susțin și sunt convinși că greva cadrelor didactice este perfect justificată și trebuie să trecem cu acest efort, să fim solidari cu profesorii pentru că fără o susținere a cadrelor didactice în a-și negocia și câștiga drepturile, nu vom putea să progresăm în procesul pe care ni l-am propus în creșterea calității actului de educație”, a spus Corina Atanasiu, în direct la Euronews România.

Ion Zoican, secretar general al FSLI: ”Dacă vor aduce bani în sistemul de învățământ, lucrurile se schimbă”

De asemenea, Ion Zoican, secretar general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a amintit că protestele au fost demarate ”din decembrie 2022, când am formulat doleanțele noastre către Guvernul României, însă atunci se construia bugetul”.

Noi am cerut atunci câteva lucruri care să fie rezolvate în învățământ. Domnii politicieni au spus de pe o zi pe alta că rezolvăm în ianuarie. Nu au rezolvat nimic. Timpul a trecut, am continuat protestele în februarie, martie, aprilie și am continuat până în mai.

La toate protestele pe care le-am avut, au fost invitații din partea Guvernului, însă niciodată concretizate cu ceva faptic, cu ceva pus în aplicare. Doar vorbe de pe o zi pe alta. Am ajuns în acest impas. Suntem la final de lună mai când de fapt noi am anunțat din timp că se ajunge acolo dacă nu se iau în considerare solicitările noastre.

Nu am spus că vrem doar salarii, vrem o infrastructură modernă în învățământul românesc. Vrem ca școlile să aibă în dotare ceea ce trebuie. Vrem ca fiecare copil să se simtă în siguranță și să fie instruit așa cum trebuie, cu cele mai moderne metode ca să fie un competitor pe piața europeană a muncii. Nu dorim ceva numai pentru noi. Trebuie să motivăm personalul din învățământ”, a precizat Zoican, la Euronews România.

Sindicalist din Educație, despre negocieri: ”Au venit cu ceva ce nu poate să mulțumească nici măcar 5% din sistem”

”Am fost chemați duminică la discuții cu Guvernul, fără succes. Dumnealor au venit cu ceva ce nu poate să mulțumească nici măcar 5% din sistemul de învățământ.

Au promis că vor pune în aplicare legea 153 pe anexa 8 unde avem personalul nedidactic, ceea ce puteau să o facă și erau obligați să o facă de la 1 ianuarie 2022, atunci trebuia încheiată aplicare legii 153.

Suntem la jumătate anului 2023 și această lege nu este aplicată în totalitate. Timpul a trecut”, a mai spus reprezentantul FSLI.

Întrebat dacă există o întâlnire stabilită cu guvernanții, Ion Zoican a spus că nu a fost primită nicio invitație.

”A spus că ne vom întâlni săptămâna aceasta. Deocamdată nu avem nicio invitație, drept dovadă de azi de la ora 8 s-a declanșat greva în învățământ..

Nu putem estima cât va dura datorită faptului că nu este la noi situația în fapt, ci la Guvern. Dacă Guvernul vrea negocieri, de Palatul Victoria depinde.

Dacă vor aduce bani în sistemul de învățământ, lucrurile se schimbă. Dacă în momentul în care nu vin cu o ofertă clară, adică să pună în aplicare ceea ce noi cerem”, a mai spus sindicalistul.

Sindicalist FSLI: ”Se poate da OUG să plătească orele suplimentare”

”O parte dintre solicitările noastre se bazează pe o legislație în vigoare, numai că nu este aplicată.

Se poate da OUG să plătească orele suplimentare făcute de personalul auxiliar și nedidactic care este recompensat în prezent prin timp liber. De timp liber nu avem nevoie.

La 2.000 de lei are nevoie ceva bănuți în plus, nu de timp liber. Un debutant în învățământ are 2.500 de lei”, a mai spus el.

Totodată, reprezentantul FSLI consideră că este posibilă creșterea salariilor profesorilor, în condițiile în care guvernanții au găsit soluții în cazul bugetarilor din alte domenii.

”În 2017, la Ministerul Apărării s-a făcut un efort și s-a ajuns la un buget de 2,5% din PIB, deci mai mare decât al Educației în prezent.

Dacă ne uităm la Sănătate, unde s-a făcut un salt uriaș, sănătatea era plasată puțin peste salarizarea din învățământ. Aproape că s-au triplat salariile.

Nu putem să stăm doar în declarații din patru în patru ani în care se spune că învățământul este prioritate națională. Sunt trecuți prin programele de guvernare și când să trecem și la fapte, rămânem cu salariile cele mai mici din sistemul bugetar”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE