Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Care e istoria Castelului Mimi din Bulboaca, locul în care e organizat Summitul Comunității Politice Europene

Castelul Mimi din localitatea Bulboaca este considerat unul dintre cele mai frumoase atracții din Republica Moldova, motiv pentru care a fost ales pentru a găzdui Summitul Comunității Politice Europene, o reuniune la nivel înalt la care participă 47 de şefi de stat şi de Guvern şi lideri ai instituţiilor UE. Cu o istorie inedită, conacul a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea de politicianul Constantin Mimi, care a fost și guvernator la Basarabiei și a studiat în Franța.

Monumentul istoric, Castelul Mimi a fost inclus în topul celor mai frumoase 15 vinării din lume, precum și în clasamentul Wine Travel Award cu titlul de “carte de vizită a Moldovei”. De asemenea, conacul a mai fost ales pentru desfășurarea mai multor evenimente de importanță internațională, precum întrunirea UEFA, Conferința Mondială a Turismului Vinicol a Organizației Mondiale a Turismului, sub egida ONU, potrivit Agora.md.

Castelul Mimi din Bulboaca, considerat Palatul Versailles din Republica Moldova

Castelul Mimi a fost construit în anul 1893 în Bulboaca, un sat din raionul moldovenesc Anenii Noi, ce în prezent are 5.000 de locuitori. Situat la 45 de kilometri de Chișinău, capitala Republicii Moldova, este celebrul datorită domeniului vinicol și a fabricii de vin a familiei Mimi.

Autoritățile din Republica Moldova îl consideră un monument de arhitectură de importanță națională.

”Construcția conacului, inițiată din ordinul politicianului basarabean Constantin Mimi, a fost finisată în anul 1900. Arhitectura acestuia a fost preluată din practica franceză. Acest lucru s-a datorat faptului că Mimi studiase viticultura și vinificația la Montpellier. Se consideră că respectivul conac a fost primul «chateau» adevărat din Basarabia.

Construit cu două etaje din beton armat (o noutate pe atunci), castelul era considerat un edificiu modern nu doar în ținutul Bender, ci în toată gubernie. Pivnița castelului avea o capacitate de 300.000 litri de vin, păstrat în poloboace.
În anul 2011 a început renovarea ansamblului arhitectural, care urmează să devină un punct de atracție pentru turiști. Odată cu efectuarea reconstrucției, conacul a căpătat și denumirea de „Castelul Mimi”, în cinstea fondatorului său”, conform Moldova.md.

Acest loc a devenit celebru datorită cramei, degustărilor de vinuri, precum și datorită băilor în vin. La Castelul Mimi sunt organizate și tururi vinicole ce pot costa între 60 și 650 de lei românești, în funcție de durată, vinurile degustate sau meniul inclus.

Cine a construit Castelul Mimi

Constantin Mimi a fost producător de vin, dar și politician. A fost ultimul guvernator al Basarabiei din perioada dominației țariste, dar dar şi director al Centralei de la Bucureşti a Băncii Naţionale Române (1926).

”Moldova de astăzi îi datorează lui Constantin Mimi soiul de viță-de-vie Aligote, care a fost adus din Franța și promovat cu insistență de el”, spun reprezentanții Castelului Mimi despre fondator.

Potrivit Agora.md, Constantin Mimi s-a născut la 2 februarie 1868, într-o familie refugiată în Basarabia din Albania. În 1893, a fondat castelul după un proiect francez, a folosit în premieră betonul armat, iar la ridicarea acestuia a implicat ingineri italieni. Construcţia a fost finalizată către anul 1901, iar câţiva ani mai târziu, bijuteria arhitecturală era vizitată de Ţarul rus Nicolae al II-lea sau de prinţul moştenitor al României, Carol al II-lea.

Tot Mimi a adus în Basarabia oile „Karakul” şi a condus primul automobil de marca Ford.

După moartea lui Mimi, castel ajunge în anul 1940 în proprietatea statului sovietic și a fost transformat într-o fabrică de vin, una dintre cele mai mari din Uniunea Sovietică, cu o producție de peste șase milioane de sticle pe an.

Castelul a fost modernizat în perioada 2011-2016 de către familia Trofim, potrivit mold-street.com.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE