Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un obiect de mărimea unei farfurii a fost uitat de cadrele medicale în abdomenul unei femei, după o operație de cezariană

Un instrument medical, „de mărimea unei farfurii”, a fost uitat în abdomenul unei paciente după ce cadrele medicale i-au făcut operația de cezariană. Obiectul, lăsat din greșeală în interiorul ei, a fost descoperit abia după 18 luni de la intervenție, potrivit The Guardian.

În 2020, când pacienta gravidă avea 20 de ani, cadrele medicale i-au făcut o operație de cezariană. Timp de un an și jumătate după această intervenție, tânăra a avut dureri abdominale cumplite, greu de descris. N-a știut exact ce i se întâmplă până când nu i s-a descoperit obiectul lăsat din greșeală în corp.

Dispozitivul numit „AWR”, foarte mare, „de mărimea unei farfurii”, este conceput pentru a retrage incizii cu diametrul de până la 17 cm, potrivit The Guardian.

„Un dispozitiv folosit în timpul unei intervenții chirurgicale a fost lăsat în abdomen după cezariană. Din această cauză, femeia a suferit dureri abdominale cronice până când instrumentul medical a fost descoperit la un CT abdominal”, potrivit unui raport.

S-a întâmplat la un spital din Auckland, cel mai mare oraș din Noua Zeelandă.

În acea zi, 16 cadre medicale, medici și asistente, au efectuat cezariana. La final, niciunul nu a observat că nu și-au făcut treaba cum trebuie. Deși la finalul procedurii s-a făcut o inventariere a instrumentelor chirurgicale, AWR-ul nu a fost inclus, posibil pentru că „nu intră complet în rană, jumătate din retractor trebuie să rămână în afara pacientului și astfel nu ar exista riscul de a fi reținut”, a declarat o asistentă medicală pentru comisia care s-a ocupat de caz.

În cele din urmă, obiectul a fost îndepărtat din abdomenul femeii, în 2021, după aproximativ 18 luni de la procedura inițială. 

Au fost două investigații în acest caz, însă cea de-a doua, recentă, a stabilit, în cele din urmă, că toate cadrele medicale implicate sunt vinovate și că „așa ceva n-ar trebui să se întâmple niciodată”.

Totodată, în urma incidentului au fost revizuite o serie de proceduri în spitalele din Noua Zeelandă. Cât despre pacienta care a trecut printr-un calvar, aceasta s-a recuperat, iar starea ei de sănătate este bună în prezent.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE