Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nașterea acasă, între beneficii și riscuri. Moașă: Fenomenul a apărut pentru că gravidelor le este frică de maternitățile din România

O femeie în vârstă de 42 de ani a murit după ce a încercat să nască acasă, asistată de o moașă pe care o găsise pe Facebook. Pe timpul sarcinii aceasta a fost monitorizată de mai mulți medici, care i-au recomandat naștere prin cezariană într-o unitate spitalicească, având în vedere și afecțiunile pe care aceasta le avea. Subiectul a creat o dezbatere în sfera publică despre cât de pregătiți suntem în România pentru nașterea acasă.  

Vania Limban, moașă independentă cu experiență internațională în domeniu, a vorbit la Euronews România despre acest fenomen care ia amploare în statele dezvoltate și începe să fie prezent și la noi.

Potrivit Ordonanţei de urgenţă nr. 144/2008 Articolul 7, profesia de moașă presupune ”îngrijirea şi asistarea mamei în timpul travaliului şi monitorizarea stării fetusului in utero prin mijloace clinice şi tehnice adecvate” și ” asistarea naşterii normale inclusiv, la nevoie, efectuarea epiziotomiei şi în cazuri de urgenţă practicarea naşterii în prezentaţie pelviană”. Astfel, în lege nu este menționat că nașterea ar trebui să fie realizată într-o unitate medicală și nici nu este scris clar că procesul nu ar trebui să se desfășoare la domiciliul gravidei.

”Nu există nicio lege în acest sens și dacă nu ai o lege în acest sens, nici nu poți să practici nașterea acasă. Practic noi avem două legi: una care a apărut în 2004 și în care la Articolul 6 găsim la punctul G asistarea nașterii normale la domiciliu sau în unități sanitare. În întâmpinarea acestei legi, în 2008, s-a venit cu o Ordonanță de Urgență, tot privind exercitarea profesiei de moașă și la Articolul 7 s-au modificat niște lucruri în sensul în care vorbim de asistarea nașterii normale, inclusiv la efectuarea epiziotomiei și în cazuri de urgență, practicarea nașterii în prezentație pelviană în spital. Aici nu este specificat punctual acasă sau în spital, dar din moment ce s-a scos cuvântul acasă este clar că lucrul acesta nu se poate întâmpla în altă parte decât la spital. Practic, legea te poate sancționa dacă i se întâmplă ceva copilului, dacă pui în pericol viața copilului.

Eu fiind prima moașă independentă din România, multe gravide mi-au cerut ajutorul în acest sens. Nu știu dacă chiar nu am văzut și anunțul acestei gravide de la Piatra Neamț. Niciodată nu m-am dus, am lucrat mulți ani la Spitalul Universitar, știu multe situații de urgență. Nașterea este foarte frumoasă, dar care se poate transforma într-o situație critică care poate pune în pericol viața mamei și a copilului.”

O practică populară în Europa

În mai multe țări din Europa nașterea la domiciliu asistată de moașe este o practică des întâlnită, dar este reglementată de anumite proceduri, iar unitățile sanitare sunt pregătite pentru a primi mama și copilul în cazuri mai dificile, care necesită această asistență

”Eu am avut ocazia să merg la o naștere acasă în Olanda, dar lucrurile erau foarte bine puse la punct. Participă o echipă de două moașe sau un medic rezident de obstetrică plus o moașă, au o trusă foarte bine pusă la punct, prevăzută cu tot ce ar putea să apară în cazul unei urgențe pentru mamă sau pentru copil și într-o asemenea situație mașina îi așteaptă la poartă și imediat se duc la cea mai apropiată unitate sanitară. 

Pentru nașterea acasă trebuie să ai niște protocoale speciale care prevăd ce trusă trebuie să ai, în ce condiții se face nașterea acasă, așa cum există și în Olanda și în alte țări în care se practică. În contextul eticii profesionale nu ai voie să pui în pericol viața mamei și a copilului. Deci eu ca moașă știu că în clipa de față nu am toate acele instrumente ca să fiu sigură și care să îmi dea și dreptul legal ca să pot moși acasă.”

Nașterea acasă - între benficii și riscuri

Moașa Vania Limban a spus că femeile preferă să nască în confortul propriei case deoarece se tem de nașterile în maternitățile din România. De asemenea, nașterea la domiciliu le ajută pe gravide să se relaxeze, iar procesul este mai plăcut pentru acestea.

”Fenomenul acesta a apărut și datorită faptului că de multe ori în maternitățile noastre de obicei nașterile sunt medicalizate, se ajunge la cezariană și foarte multe femei au început să se teamă să nască în maternități și atunci apar aceste situații care sunt derizorii. Lucrurile nu sunt foarte bine puse la punct în România, din această perspectivă, a nașterii acasă.

Toate studiile nu arată un grad de risc sau de mortalitate mai crescut pentru nașterea acasă, față de nașterea în spital, dar condiția este ca gravida să fie foarte bine urmărită în sarcină și de medicul de familie, și de medicul obstetrician. Legea îmi permite ca eu să o urmăresc, dar în același timp mă obligă, dacă sunt situații mai speciale, să declin cazul medicilor. Asta nu era un caz de o moașă, clar. Atmosfera de acasă le relaxează foarte mult și în acest contextul sistemul lor nervos secretă endorfine, simt durerea mai ușor, se simt mai bine, mai relaxate vizavi de tot ceea ce se întâmplă cu ele până în travaliu.”

În urma acestui caz, specialiștii atrag un semnal de alarmă și le recomandă gravidelor să nască în unitățile medicale avizate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE