Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O femeie a murit după ce a născut acasă, cu o moașă găsită pe Facebook. Medici: trendul vine din străinătate, dar acolo există proceduri

O femeie în vârstă de 42 de ani a murit după ce a încercat să nască acasă, asistată de o moașă pe care o găsise pe Facebook. Pe timpul sarcinii aceasta a fost monitorizată de mai mulți medici, care i-au recomandat naștere prin cezariană într-o unitate spitalicească, având în vedere și afecțiunile pe care aceasta le avea.

Avea o afecțiune de sănătate pe care o ascundea

Femeia și-a dorit să nască la domiciliu, iar la scurt timp, a început să sângereze abundent. Potrivit medicilor de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, persoana care a asistat-o nu a știut consecințele și pericolele care pot apărea după o astfel de sângerare abundentă și a întârziat ”nepermis de mult” anunțarea ambulanței, iar femeia a intrat în stop cardio-respirator. A ajuns la spital în comă, intubată, iar în ciuda eforturilor pe care medicii le-au făcut, nu a putu fi salvată.

Medicul Mircea Onofriescu de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie "Cuza Vodă" din Iaşi a vorbit la Euronews România și a spus că femeia era la prima sarcină și că avea o afecțiune de sănătate pe care o ascundea.

Mircea Onofriescu, medic: ”Această femeie de 42 de ani, la prima sarcină, având trombofilie și scleroză multiplă, o afecțiune pe care o ascundea, toți medicii care au monitorizat sarcina i-au spus că trebuie să nască în spital și prin operație cezariană. Această doamnă nu a înțeles importanța acestui lucru și de pe internet a contactat o doamnă care în momentul de față nu știm dacă este moașă, nu știm dacă este asistentă medicală cu minim de cunoștințe medicale. Salvarea a fost chemată după trei ore de la momentul nașterii. Când a ajuns salvarea, pacienta era în șoc hipovolemic sever. A fost necesară intubarea pacientei. A ajuns la Maternitatea din Piatra Neamț, unde colectivul medical a încercat să o salveze, dar au trebuit să consemneze decesul.”

Acesta a subliniat că naşterea voluntară şi deliberată la domiciliu cu ajutorul unor moaşe este o practică ilegală în România.

Mircea Onofriescu, medic: ”Doamna a vrut să nască acasă, considerând că acolo este un mediu mai favorabil desfășurării acestui proces de naștere, dar a riscat foarte mult. De foarte multe ori aceste nașteri la domiciliu la care se solicită persoane cu cunoștințe medicale mai mult sau mai puțin dubioase, se soldează fie cu complicații ale mamei, fie cu decesul sau complicații neonatale. Iar în România, în momentul de față, acest lucru nu este legalizat. În mediul rural și în alte situații, nașterea, fiind un proces imprevizibil și uneori se precipită foarte mult, pot fi asistate la dispensare sau în ambulanță, sau chiar la domiciliu în situații de urgență majoră.”

Nașterea la domiciliu, un trend inspirat din străinătate

Medicul a declarat că nașterea acasă este un fenomen care devine tot mai popular printre femeile din România, inspirate de nașterile la domiciliu practicate în străinătate.

Mircea Onofriescu, medic: ”Acesta este un trend pentru că foarte multă lume lucrează în străinătate sau au rude care muncesc în alte zone ale Europei și nu fac distincția că rețeaua medicală din Olanda sau Belgia, unde numărul acestor nașteri la domiciliului este mult mai mare, există o logistică, o pregătire, salvări care sunt pregătite, maternității care așteaptă în situația apariției unei complicații. Deci este un alt mod de organizare și o altă legislație. Procentual sunt foarte puține, pentru că trebuie să ai un grad de inconștiență și un grad de lipsă de educație sanitară și medicală, ca să accepți să naști la domiciliu. Fiecare naștere este un proces complex, imprevizibil și se poate complica.”

În urma acestui caz, specialiștii atrag un semnal de alarmă. Dacă în alte țări nașterea la domiciliu este practicată, pentru că există personal calificat și atestat, în România este ilegală.

”În momentul acesta în România moașele pot asista la naștere doar în prezența medicilor. Din ce știm noi nu este vorba de o moașă calificată, nu credem că un personal calificat a asistat această naștere sau altele de tipul ăsta. Toate poziționările noastre sunt ferme. Suntem împotriva nașterilor la domiciliu în România. Riscurile la naștere sunt aceleași ca și acum 100 de ani. Astfel de șamani, guru sunt foarte frecvenți din păcate. Trebuie să ia acțiune organele abilitate. Ordinul Moașelor trebuie să se sesizeze, a practica un act medical (fără pregătirea necesară n.red.) este un caz penal,” a spus Irina Mateescu, vicepreședinte al Asociației Moașelor Independente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE