Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un nou medicament ar putea oferi toate beneficiile exercițiilor fizice, de la slăbit la creșterea masei musculare

Oamenii de știință au testat cu succes un nou medicament care ar putea oferi beneficii similare pentru sănătate, ca în urma unui antrenament cu exerciții fizice intense. Acesta a stimulat metabolismul și a contribuit la creșterea masei musculară, precum și la pierderea în greutate în cazul șoarecilor de la laborator. Cercetătorii sunt încrezători în rezultatele obținute în studii, chiar dacă ar dura mai mulți ani până când produsul va putea fi testat pe oameni, relatează Euronews.com.

O echipă de cercetători din cadrul Universității din Florida a testat medicamentul pe șoareci obezi, iar printre efecte se numără creșterea ratei metabolismului, a masei musculare, precum și pierderea în greutate.

Exercițiile fizice efectuate frecvent pot avea un impact pozitiv asupra sănătății, cu beneficii dovedite în cazul persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare, diabet și anumite tipuri de cancer. Mai mult, mișcarea contribuie și la o activitate mai bună a creierului, diminuând stresul și riscul depresie sau demență, potrivit Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS).

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca în fiecare săptămână să facem până la cinci ore de activități fizice de intensitate moderată. Din păcate, 25% dintre adulți și 80% dintre adolescenți nu respectă aceste indicații.

Cercetătorii caută de mai mulți ani o modalitatea pentru a reproduce chiar și numai o fracțiune din aceste beneficii pentru sănătate și se pare că ar fi reușit.

Cum a fost testat medicamentul

Echipa de cercetători coordonată de Thomas Burris de la Universitatea din Florida a testat acest nou medicament - o moleculă numită SLU-PP-332 - timp de 28 de zile și și-a publicat rezultatele în Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics.

Medicamentul face parte dintr-o clasă propusă de tratamente cunoscute sub numele de "mimetice ale exercițiului fizic", care imită adaptările fiziologice asociate cu activitățile fizice.

"Practic, acest compus îi spune mușchiului scheletic să facă aceleași modificări pe care le vedeți în timpul antrenamentelor de anduranță", a declarat Burris, profesor de Farmacie.

În cadrul studiului, oamenii de știință au constatat că șoarecii au consumat mai multă energie, ceea ce înseamnă că au ars mai multe calorii, fără nicio schimbare de obiceiuri. De asemenea, șoarecii au acumulat mai puțină grăsime în corp și și-au îmbunătățit sistemul metabolic.

Cum funcționează medicamentul

Pe măsură ce facem exerciții fizice, organismul are nevoie de mai mult oxigen și de energie. Din acest motiv, este posibil să observăm aceste schimbări metabolice la nivel celular.

În timpul studiului, oamenii de știință și-au îndreptat atenția asupra receptorilor pentru estrogen (ERR), care se găsesc în interiorul celulelor. ERR-urile se găsesc în părțile corpului care necesită multă energie, cum ar fi mușchii, inima și ficatul. Acești receptori sunt stimulați de activitatea fizică, un efect replicat de molecula SLU-PP-332.

"Atunci când tratezi șoarecii cu acest medicament, poți observa că metabolismul întregului lor organism se transformă în utilizarea acizilor grași, ceea ce este foarte asemănător cu ceea ce folosesc oamenii atunci când postesc sau fac exerciții fizice", a spus Burris.

Șoarecii incluși în studiul au acumulat de 10 ori mai puțină grăsime, pierzând 12% din greutatea corporală în comparație cu grupul de control. "Ei folosesc mai multă energie doar pentru a trăi", a adăugat Burris.

În cazul în care va fi dezvoltat cu succes, medicamentul ar putea aduce beneficii persoanelor care suferă de obezitate sau diabet.

Chiar rezultatele preliminare ale studiului par a fi unele promițătoare, este nevoie de cercetări suplimentare, inclusiv în ceea ce privește efectele secundare, înainte de a putea începe testele pe oameni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE