Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina se confruntă cu un deficit de soldați. Noua lege privind mobilizarea este dezbătută în parlamentul ucrainean

La doi ani de la invazia Rusiei, Ucraina se confruntă cu o criză a forțelor militare. Nu mai are muniție pentru armamentul primit din Occident și nici destui soldați.

Parlamentul analizează o nouă lege care ar permite recrutarea mai multor soldați. Măsura este însă nepopulară, iar oficialii de la Kiev ezită să ia o decizie. Între timp, soldații din prima linie a frontului sunt demoralizați și extenuați.

Noua lege, care se află în dezbaterea Parlamentului, ar permite mobilizarea a 400.000 de tineri, prin reducerea vârstei de recrutare de la 27 la 25 de ani.

Autoritățile de la Kiev se întreabă însă dacă pot convinge suficient de mulți cetățeni să își sacrifice viața, acum când se pregătesc să intre în cel de-al treilea an de război declanșat din ordinul lui Vladimir Putin.

În februarie 2022, în primele zile ale invaziei, centrele de recrutare au fost luate cu asalt de bărbați și chiar femei care erau gata să lupte împotriva rușilor. Între timp, moralul oamenilor nu mai este același.

Astăzi Rusia controlează teritoriile din estul Ucrainei, iar cele două armate sunt blocate de-a lungul primei linii a frontului, pe o distanță de 1.000 de km.

Comandanții ucraineni se plâng că armata este mică, iar soldații sunt epuizați

”Este clar că, după această lege, mulți oameni vor fi mobilizați, mulți vor fi trimiși pe câmpul de luptă și multe familii își vor pierde rudele. Asta știm sigur. Trebuie ca armata să spună parlamentarilor dacă situația poate fi schimbată în cazul mobilizării mai multor soldați și dacă putem elibera mai multe teritorii până în iarna viitoare.”, a declarat Vadim Ivchenko parlamentar, comisia de apărare.

Mulți ucraineni au evitat recrutarea ascunzându-se acasă sau încercând să mituiască autoritățile. Alții au fugit din țară. Fenomenul s-ar putea intensifica în cazul unei noi mobilizări.

Pe lângă probleme legate de forța combatantă, Ucraina se confruntă și cu o criză de armament și muniție. În vreme ce mai multe state europene au anunțat noi tranșe de ajutoare militare, Congresul american este încă așteptat să dea undă verde pachetului de peste 60 de milliarde de dolari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE