Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski: Rusia a lansat 3.000 de bombe asupra Ucrainei într-o singură lună

Rusia a lansat numai în luna martie asupra Ucrainei peste 3.000 de bombe aeriene ghidate, 600 de drone şi 400 de rachete, a declarat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

Moscova şi-a intensificat în ultimele două săptămâni campania de atacuri aeriene cu mijloace cu rază lungă de acţiune asupra infrastructurii energetice ucrainene, distrugând o parte din sistemul deja slăbit de bombardamentele ruseşti anterioare în timpul celor peste 25 de luni de invazie pe scară largă declanşată de Rusia.

Separat, Rusia şi-a intensificat utilizarea bombelor ghidate lansate din aer în zona frontului în ultimele luni. Acestea sunt lansate de avioane de război din teritoriul controlat de Rusia şi planează spre ţintele lor cu mare viteză.

Pentru Moscova aceasta a devenit o modalitate eficientă de a lansa cantităţi mari de explozibili deasupra tranşeelor şi clădirilor ucrainene din apropierea frontului, o abordare care favorizează puterea exploziei în detrimentul preciziei, notează agenţia de presă citată.

Ucraina a redus vârsta de mobilizare în armată

Ucraina a redus vârsta minimă de mobilizare în armată pentru a face față nevoii urgente de a înrola noi soldați pe front. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promulgat o lege care scade vârsta minimă de recrutare la 25 de ani, în jos de la 27 de ani, cât era anterior.

Această decizie permite Ucrainei să își completeze efectivele militare, dat fiind că numărul rezerviștilor a scăzut, iar armata se străduiește să găsească voluntari pentru serviciul pe front. Încă din luna decembrie, președintele Zelenski a subliniat necesitatea mobilizării a până la 500.000 de noi recruți. Totuși, acest obiectiv a fost revizuit în scădere de către noul comandant al armatei.

Criticile la adresa sistemului actual de recrutare sunt tot mai intense, mulți ucraineni considerându-l profund viciat și corupt. În plus, un număr crescând de voci pledează pentru demobilizarea celor aflați pe front încă de la începutul conflictului. Armata rusă de ocupație are în prezent un efectiv de aproape 500.000 de soldați în Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE