Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski a semnat decretul: Ucraina scade vârsta de mobilizare militară, pe fondul lipsei de soldați pe front

Președintele Volodimir Zelenski a promulgat legea prin care vârsta de mobilizare militară scade de la 27 la 25 de ani, o măsură prin care Ucraina vrea să trimită mai mulți soldați pe front pentru a respinge invazia rusă, relatează The Guardian.

Această decizie duce la creșterea numărului de civili pe care Armata îl poate mobiliza pentru a lupta, în condițiile în care este în vigoare legea marțială de când Rusia a lansat invazia pe scară largă, în februarie 2022.

Proiectul de lege se afla pe masa lui Zelenski de când a fost votat de parlamentari în mai 2023, însă nu e clar ce l-a determinat pe liderul de la Kiev să-l semneze în acest moment. Parlamentul ucrainean discută de mai multe luni pe marginea unei inițiative legislative pentru a înăspri criteriile de înrolare.

De asemenea, Volodimir Zelenski a promulgat o altă lege prin care bărbații care au fost mobilizați din cauza unor dizabilități fizice să efectueze o nouă evaluare medicală. Un al treilea proiect de lege care a fost promulgat de președintele ucrainean vizează crearea unei baze de date online cu persoanele eligibile pentru serviciul militar. Ambele proiecte de lege ar putea ajuta Armata să recruteze mai mulți oameni pentru a fi trimiși pe front.

Ucraina vrea să mobilizeze încă 500.000 de persoane

Armata ucraineană a suferit pierderi pe front, însă amploarea este ţinută secretă. Spre deosebire perioada de la începutul conflictului, Kievul întâmpină dificultăţi în a găsi voluntari pentru front.

Rada votase în prima lectură în februarie o serie de măsuri menite să faciliteze mobilizarea, după ce un prim proiect pregătit de Guvern a fost trimis înapoi pentru rescriere în urmă cu câteva săptămâni.

În decembrie 2023, președintele Volodimir Zelenski a susţinut că Armata s-a oferit să mobilizeze până la 500.000 de persoane suplimentare, un număr care a fost revizuit de atunci în jos de noul comandant-şef al Armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski.

Sistemul actual este considerat de mulţi ucraineni ca fiind nedrept, ineficient şi adesea corupt. De asemenea, există voci tot mai numeroase care solicită demobilizarea celor care se află pe front de mult timp. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE