Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina - Doi ani de la masacrul din Bucea: Mica localitate a devenit un simbol al rezistenței, dar și al crimelor de război

Ucraina a comemorat victimele de la Bucea, o mică localitate de lângă Kiev, unde sute de localnici au fost omorâți de trupele ruse în prima etapă a invaziei.

Bucea a devenit astfel un simbol al rezistenței, dar și al crimelor de război. Între timp, Rusia continuă atacurile asupra sistemului energetic al Ucrainei.

Mai multe orașe din Ucraina au fost ținta bombardamentelor armatei ruse. Autoritățile de la Harkov, oraș din imediat apropiere de granița cu Rusia, au anunțat despre explozii în cartierele rezidențiale din centrul orașului. Și în Lvov, cel mai mare oraș din vestul țării, doi oameni au murit. Rachetele de croazieră au lovit infrastructura energetică.

Ucrainenii au comemorat victimele de la Bucea

În pofida atacurilor, duminică ucrainenii au comemorat victimele de la Bucea, eliberat acum doi ani. În timpul ocupației, zeci de civili au fost omorâți, iar imaginile cu victimele care zăceau pe străzi au făcut înconjurul lumii. Ulterior, au fost descoperite și gropi comune. În cimitirul din Bucea sunt în prezent peste 500 de pietre funerare noi, multe dintre care nu au indicate nume pe ele.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: În urmă cu doi ani, întreaga lume a văzut adevăratul scop al luptei noastre de aici, din Ucraina. Toată lumea a văzut acest lucru, pentru care a fost, din păcate, „doar un alt război”. Au văzut ce fel de război este acesta. Au văzut că Ucraina își apără nu doar granița de stat, ci și suveranitatea.

Franța a anunțat că va crește ajutoarele militare pentru armata Kievului

Între timp, Franța a anunțat că va crește ajutoarele militare pentru armata Kievului. Este vorba de rachete, sisteme de artilerie, dar și blindate. Totodată, Congresul Statelor Unite ale Americii ar putea relua discuțiile privind ajutoarele pentru Ucraina. Se așteaptă ca dezbaterile să înceapă pe 9 aprilie, iar pachetul de peste 60 miliarde de dolari SUA să fie aprobat până la finele lunii.

În Bucea și Irpin, s-a întâmplat un masacru inimaginabil

Despre experiența pe care o trăiește pe frontul din Ucraina am discutat cu Alexandru Craiu, voluntar implicat în diverse acțiuni umanitare. El a fost în localitatea Bucea, acolo unde sute de civili au fost uciși pe străzile orașului, după o încercare eșuată a soldaților ruși de a cuceri capitala ucraineană.

Alexandru Craiu, voluntar în Ucraina: În Bucea și Irpin, am ajuns prima dată când am venit în Ucraina, în 2022, imediat după ce a început războiul și a fost criza refugiaților din România. În Bucea și Irpin, s-a întâmplat un masacru inimaginabil. Amintirile acestor crime de război încă rămân.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE