Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bacău: tânără însărcinată, moartă la nici 24 de ore de la internare. Medicii au crezut că are o viroză respiratorie

Este anchetă la Spitalul Municipal din Bacău, după ce o gravidă în vârstă de 38 de ani a murit la nici 24 de ore de la internare. La o prima evaluare, medicii au constat că sarcina era oprită din evoluție.

Familia acuză că intervenția chirurgicală s-a făcut prea târziu. Cazul seamănă cu cel al Alexandrei, tânăra care a murit la Spitalul din Botoșani anul trecut.

O gravidă din Bacău a murit la nici 24 de ore de la internare

Maria era o femeie de 38 de ani, care aștepta cu nerăbdare să devină mamă. Și-a dorit foarte mult un copil și a rămas insărcinată in urma unei fertilizări in vitro. Era însărcinată în 16 săptămâni, iar ultima ecografie a fost făcuta pe 13 martie.

Următoarea zi s-a simțit rău. A luat legătura cu medicul curant care i-a spus ce tratament să ia. Pe 15 martie durerile au devenit puternice, așa că, impreună cu partenerul său, a plecat la Spitalul Județean de Urgență Bacău.

Ovidiu Pruteanu, partenerul Mariei: "Au considerat că nu este un caz grav. Conducerea a folosit termenul și au spus că au 'temporizat-o'. Temporizezi un om grav? Și au așteptat să se facă ea bine. Nu m-am dus la o moașă sau ceva, am venit la Spitalul Județean de Urgență Bacău. Cum au procedat în cazul Mariei, au făcut o cârpeală, să zic așa".

În jurul orei 06:30, Maria a ajuns la spital. La 8:10, Maria trimite un mesaj medicul curant că sarcina s-a oprit din evoluție. La 14:29 îl sună pe Ovidiu.

Ovidiu Pruteanu, partenerul Mariei: "Abia putea să vorbească, plângând: 'Vino, urgent, urgent, la spital, cu medicamente!' Nu apucă să îmi spună ceva că îi ia asistenta telefonul din mână și îmi spune să aduc următoarele medicamente: vitamina C și Controloc."

I-a dus medicamentele în 15 minute, iar la ora 16 este sunat de o asistentă să meargă după lucrurile Mariei, pentru că a fost transferată de la Maternitate la Unitatea de Primiri Urgențe. În jurul orei 2 dimineață, Maria a făcut stop cardio respirator. A răspuns manevrelor de reuscitare, însă a urmat al doilea stop cardio respirator în jurul orei 7, iar organismul a cedat.

Medicii au crezut că Maria avea o viroză respiratorie

Ovidiu Pruteanu, partenerul Mariei: "La 17:42 îmi spune Maria: 'nu mai pot, sună medicul de gardă, nu mai pot, mă doare prea tare!' Sun medicul și mi-a spus: la ora 18 o băgăm în operație. Din câte am auzit și eu, dacă dimineață, la 6:30, au constat că sarcina era oprită în evoluție, au lăsat-o cu fătul mort în ea până la ora 19. În timpul procedurilor de operație de la chirurgie, Maria expulzase fătul".

Reprezentanții spitalului spun, însă, că medicii care au consultat-o pe tânără au făcut tot ce au putut ca s-o salveze, deși inițial au crezut că are o viroză respiratorie.

Aurelia Țaga, directorul medical al Spitalului Județean Bacău: "La prima oră, medicul ginecolog care a examinat pacienta a spus că diagnosticul a fost sarcină oprită în evoluție. Este contraindicat - așa spun specialiștii - ca, pe o stare febrilă, pe un uter în suferință, să se intervină imediat. Trebuie așteptat, de văzut. Și ați văzut că a avut loc avortul spontan. Suntem alături de familia îndurerată, dar regretăm acest caz prin faptul că echipa a fost tot timpul alături de această persoană și s-a încercat să se facă tot posibilul."

Spitalul a demarat totuși o anchetă.

Aurelia Țaga, directorul medical al Spitalului Județean Bacău: "Gravitatea acestui caz nu a fost de zonă ginecologică. Se pare că această persoană a avut o suferință pe care a dus-o pe picioare."

Ovidiu Pruteanu, partenerul Mariei: "Ce le reproșez e că au mers pe un diagnostic greșit de la început. Au lăsat-o să sufere. Pe ea o durea burta, dar ei spuneau ca are probleme cu capul, să zic așa, pe românește. Nu au făcut nimic, nu au avut medicamente."

Aurelia Baciu, mama Mariei: "Cu zile a murit. Dacă eu seara am vorbit cu ea, dimineață am sunat-o și mi-a zis: mămică, sunt la spital: 'Mi s-au uscat buzele, nu mai pot. Nu e nimeni aici', a zis."

Familia a depus plângeri la Colegiul Medicilor Bacău, la Direcția de Sănătate Publică din Bacău, la Poliție și a trimis chiar și o adresă la Ministerul Sănătății.

Aurelia Baciu, mama Mariei: "Fata mea nu are copii și nu are cine sa o plângă. O plâng eu, din suflet. Și tot satul. Am așa durerea...și îi învăț pe medici sa deschidă ochii mari să nu mai moară mame, să rămână copiii mici. Cum e și cazul de la Botoșani."

Și Poliția a deschis un dosar penal în acest caz, pentru ucidere din culpă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE