Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce impact au atacurile cu drone ale Ucrainei asupra rafinăriilor de petrol din Rusia

Atacurile cu drone asupra rafinăriilor de petrol din Rusia s-au dovedit una dintre campaniile militare de succes ale Ucrainei. Iar asta în condițiile în care militarii ruși au avansat pe fron,t în ultimele săptămâni. Chiar dacă nu beneficiază de susținerea Statelor Unite în acest demers, Kievul mizează pe destabilizarea unor elemente principale din industria petrochimică de care depind exporturile Moscovei, relatează Euronews.com.

Anul 2023 a fost marcat de un optimism generalizat în ceea ce privește efortul de război al Ucrainei. În schimb, anul acesta domină pesimismul, alimentat de informațiile despre evoluțiile de pe front. În opinia unor experți, datele furnizate de ambele tabere beligerante sunt exagerate.

În timp ce Rusia își intensifică bombardamentele asupra liniilor de front ucrainene și atacurile cu rachete asupra rețelei energetice a țării, Ucraina mizează pe atacurile cu drone asupra rafinăriilor de petrol rusești - scoaterea lor din funcțiune ar putea afecta economia statului rus. Din aceleași rațiuni, militarii ucraineni au atacat cu drone nave militare din Flota rusă din Marea Neagră.

Zeci de atacuri cu drone ucrainene, lansate pe teritoriul Rusiei

Începând din luna ianuarie, forțele armate ucrainene au lansat 23 de atacuri asupra rafinăriilor și depozitelor de petrol rusești. Washingtonul nu a sprijinit aceste demersuri, deoarece contravin strategiei generale a administrației Biden, potrivit căreia Ucraina nu ar trebui să aducă războiul pe teritoriul Rusiei.

Mai mult, președintele Volodimir Zelenski a afirmat că ”reacția SUA nu a fost pozitivă în această privință”.

”Am folosit dronele noastre. Nimeni nu ne poate spune nu puteți. SUA pot limita utilizarea doar a armamentului pe care l-au furnizat Ucrainei', a explicat Zelenski decizia strategică pentru The Washington Post.

Liderul de la Kiev a evidențiat că nu poate fi vorba despre acest lucru în campania împotriva infrastructurii petroliere rusești.

Până în prezent, Ucraina a scos temporar din funcțiune 16% din producția de carburanți a Rusiei. Atacurile au țintit rafinăriile de petrol, cu rezultate diferite. Uzina din Volgograd, de exemplu, a fost grav avariată și ar putea dura aproximativ până la începutul verii pentru a fi reparată, notează publicația Kommersant. Altele, cum este cazul rafinăriei de petrol Ilsky, au scăpat cu reparații minore.

Rafinăriile de petrol au un rol crucial în economia rusă

”Aceste lovituri (n.r. atacurile Ucrainei) vor crea multe daune, iar repunerea în funcțiune a rafinăriilor va fi o provocare incredibilă. Acestea se bazează pe o tehnologie sofisticată și pe o mulțime de componente mari importate”, a explicat directorul programului internațional de la Școala de Economie din Kiev, Elina Ribakova, pentru Euronews:

Rafinăriile de petrol din Rusia au un rol crucial în economia țării și în prezența sa energetică globală. Aceste rafinării procesează țițeiul în diverse produse petroliere, inclusiv benzină, motorină și kerosen pentru avioane, deservind atât consumul intern, cât și piețele internaționale de export.

Rusia, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, se bazează pe capacitatea sa de rafinare pentru a-și menține poziția pe piață.

Bombardamentele ucrainene asupra rafinăriilor de petrol rusești au destabilizat acest sector vital, provocând pierderi imediate de producție și daune la nivelul infrastructurii. Aceste lovituri nu vizează doar infrastructura economică a Rusiei. Sunt considerate, totodată, o ripostă strategică a Ucrainei la agresiunea coordonată de la Moscova.

În urma atacurilor, rafinăriile rusești au fost nevoite să-și reducă producția, iar lanțurile de aprovizionare au avut de suferit.

”Întrucât capacitatea de import a Rusiei pentru produsele petroliere rafinate este limitată pe termen scurt - deoarece sunt configurate pentru a exporta - (n.r. acțiunea Ucrainei) este de fapt o modalitate destul de inteligentă de a provoca perturbări pe piața rusă cu un impact limitat la nivel global”, a declarat Aslak Berg, cercetător la Centrul pentru Reforme Europene, potrivit sursei citate.

Ce impact ar putea avea bombardarea rafinăriilor rusești asupra pieței din SUA

Potrivit analizei lui Berk, strategia Ucrainei a fost de a lansa atacuri asupra rafinăriilor de petrol rusești și nu împotriva instalațiilor de producție de țiței sau a platformelor de export.

”Acest lucru cauzează probleme pentru piața internă rusă de produse rafinate, dar pentru restul lumii, scăderea exporturilor de produse rusești va fi compensată de creșterea exporturilor de țiței", a explicat Berg.

În momentul în care oficialii americani și-au exprimat dezacordul față de această campanie a Ucrainei, unii analiști au presupus că acest scepticism venit din partea Washingtonului are legătură cu temerile privind o posibilă creștere a prețurilor la benzină și motorină în SUA în timpul acestui an electoral, cu rol decisiv pentru politica americană.

SUA ezită să ajute Ucraina într-un an electoral

Unii experți consideră că actuala campanie militară ucraineană nu va provoca mari perturbări pe piața globală dacă atacurile se limitează la rafinăriile de petrol din Rusia. În schimb, analistul Giovanni Staunovo din cadrul organizației Global Wealth Management consideră că ”din cauza capacității încă reduse a rafinăriilor la nivel mondial în acest moment, alte rafinării din afara Rusiei ar putea nevoie să compenseze întreruperile din Rusia”.

"Unii participanți pe piață nu fac distincția sau sunt îngrijorați că atacurile cu drone ar putea viza și terminalele de export de țiței în viitorul apropiat. Prin urmare, observăm că și prețurile la țiței pot fi influențate", a spus Staunovo.

În funcție de amploarea campaniei ucrainene cu drone, impactul negativ pe care loviturile îl au asupra economiei interne rusești, care a redus deja exporturile pentru a satisface cererea internă și a evita un scenariu de creștere a prețurilor la benzină și motorină, s-ar putea propaga și global.

Prețul petrolului ar putea crește ca urmare a bombardării rafinăriilor rusești

Jens Nordvig, fondatorul și directorul executiv al companiei Exante Data, a explicat acest scenariu pentru Euronews: ”Dacă aceste atacuri sunt susținute și generează dificultăți la exportul de țiței, ar fi logic să presupunem că putem avea o creștere de 5-10 dolari la prețurile globale ale petrolului, atât din cauza efectului direct al ofertei, cât și din cauza incertitudinii suplimentare care joacă în primele de risc, ducându-ne spre un preț de 90 de dolari la Brent".

Potrivit experților, Ucraina trebuie să găsească o cale de mijloc între dorința de a provoca cât mai multe daune economiei rusești și, în același timp, să planifice loviturile astfel încât să aibă un impact cât mai mic asupra pieței globale de petrol rafinat și de țiței.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE