Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

#TheCube. Decizie Meta: mai puțină politică și mai multe postări cu pisici, pe Instagram

Compania Meta a anunțat că va limita abilitatea conținutului politic de pe Instagram, lucru care deja se întâmplă pe Facebook din 2021, iar acest lucru – într-un an electoral – îi îngrijorează pe specialiști.

Decizie Meta: mai puține postări politice, pe Instagram

Compania Meta a anunțat recent că va limita răspândirea conținutului politic de pe Instagram, una dintre platformele social media pe care o deține. Acest lucru ar putea afecta însăși democrația, atrag atenția sociologii, având în vedere cât de mulți oameni se informează tocmai de pe rețelele de socializare. Ce efecte ar putea avea această idee, a povestit Radu Hângănuț, la #The Cube.

Pare destul de simplu la prima vedere: pare că Internetul revine la scopul inițial pentru care a fost a creat - poze cu animăluțe simpatice, care îți dau o stare de bine - doar că de atunci s-au mai schimbat niște lucruri și, dacă te uiți la politicienii din România, de exemplu, mulți dintre ei își transmit mesajele doar prin intermediul acestor rețele de socializare. Însă, dacă scoți de acolo conținutul politic, dispare această modalitate de comunicare și pot apărea probleme. La fel, presa este și ea foarte prezentă pe platformele online, cetățenii își iau informații de acolo, iar decizia Meta de a scoate conținutul politic de pe Instagram s-ar putea să aibă efecte nocive, despre care se discută deja în SUA. Pentru că anunțul făcut de Meta - compania care administrează Facebook, Threads și Instagram - a trecut cumva pe sub radarul opiniei publice, până când au început să apară reacțiile, în special în Statele Unite.

Ce spune Mark Zuckerberg, CEO : „Oamenii nu mai vor ca politica și conflictele să le deturneze experiența de utilizare a serviciilor noastre”. Măsura a fost aplicată pe Facebook încă din 2021, așa că și pe Instagram, cel puțin, urmează să fie limitată promovarea acestui tip de conținut.

Potrivit unui studiu IRES din 2022, făcut în România, 64% dintre tinerii cu vârste între 19 și 28 de ani se informează din social media, prin urmare, în super anul electoral 2024, când aproape jumătate din populația planetei merge la alegeri, să nu mai ai conținut politic ar putea fi o problemă. Subiectul este deja discutat în SUA, unde și acolo sunt alegeri prezidențiale. Marsha Blackburn, care este senator în Statul Tennessee, spune într-o postare pe Twitter că: „Instagram încearcă acum să stopeze conținutul politic cu doar câteva luni înainte de următoarele alegeri prezidențiale. De ce încearcă Meta să cenzureze conținutul politic?”, se întreabă aceasta.

Instagram permite deja utilizatorilor să își limiteze anumit conținut politic pe care să îl poată vedea. E valabil în anumite regiuni ale lumii, nu și în România, momentan.

Expert: Meta s-ar putea să fie acuzată și mai mult de polarizare

Bogdan Manolea, director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet, a vorbit la Euronews România despre subiect.

Bogdan Manolea, director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet: „În ciuda a ceea ce ar crede Meta - și anume că oamenii se vor uita mai mult la pisici și vor petrece mai mult timp pe aceste rețele de socializare - s-ar putea să fie acuzată și mai mult de o polarizare și de faptul că susține o anumită parte a eșichierului politic împotriva celeilalte. De asemenea, este foarte posibil ca să vedem blocarea sau limitarea unor anumite tipuri de conținut care intră într-o definiție extrem de largă a ceea ce înseamnă conținut politic pentru Meta, dar care, în practică, ține de viața noastră de zi cu zi.

Mă uitam la știrile pe care le difuzați și cred că cel puțin două treimi dintre ele ar fi intrat în categoria de conținut politic, pentru că nu vorbim doar de ceea ce postează partidele politice, vorbim despre legi, despre guvernare, despre oameni politici care participă la luarea unor decizii, vorbim de probleme sociale. Toate au un conținut de natură politică și, atunci, trebuie să discutăm despre ele (...)”.

Bogdan Manolea este de părere că decizia Meta nu are nicio legătură cu încercarea de a stopa dezinformarea de pe platforme.

Bogdan Manolea, director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet: „Ceea ce vor să blocheze este mai degrabă conținutul care vine din zona de conturi plătite sau oameni care sunt identificați ca fiind activi în zona politică, ori aceștia în mod clar ar trebui să aibă o libertate de exprimare cu privire la discursul politic pe care îl au. Dezinformarea vine în mare parte din zona mai gri - să zic - a social media, inclusiv conturi care sunt fake, care sunt plătite de anumite grupuri de interese, care rostogolesc anumite informații care nu au nicio bază în realitatea noastră de zi cu zi. Deci, dacă asta e metoda prin care Meta ar vrea să oprească dezinformarea, cred că este cea mai proastă decizie

Aș mai puncta un lucru care e important în context european: Meta este obligată pe noul regulament al UE de Digital Services Acts (DSA) să facă o analiză pentru a vedea în ce măsură o astfel de măsură, de blocarea a unui anumit tip de conținut s-ar putea să nu aibă efecte adverse asupra libertății de exprimare. DSA este în vigoare din februarie 2024, iar Meta ar trebui să raporteze către Comisia Europeană care sunt rezultatele acestei analize, lucru pe care nu cred că l-a făcut până în momentul de față”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE