Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Propuneri MApN: Românii din străinătate, protejați de Armată, în caz de pericol, iar operatorii economici esențiali ar putea fi militarizați

Românii din străinătate ar putea fi protejați de Armată, în caz de pericol. Este una dintre propunerile Ministerului Apărării, apărute într-un proiect de lege aflat acum în dezbatere publică. Măsurile ar urma să fie aprobate de președinte, după propunerea premierului.

În plus, MApN vrea și ca Poliția sau operatorii economici esențiali să fie militarizați în caz de nevoie.

Românii din străinătate ar putea fi protejați de Armată, în caz de pericol

Andre Rotaru, jurnalist Euronews: "Este important să ținem cont de faptul că vorbim, cel puțin la prima vedere, despre un cadru legal, un set de reguli generale ce ar trebui să permită adoptarea ulterioară a unor reguli detaliate. Articolele din acest proiect de act normativ sunt formulate cu foarte puține detalii, nu există nici exemple în expunerea de motive.

Ne uităm la primul articol interesant din acest proiect de lege, care privește apărarea românilor aflați în pericol peste hotare. Aliniatul 4 al articolului 4, din acest proiect de lege, spune în felul următor: 'Președintele României poate dispune, la propunerea prim-ministrului, măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afara teritoriului național'. Documentul nu oferă însă mai multe detalii despre acest mecanism de protecție.

Altă prevedere interesantă prinsă în acest proiect de act normativ ar fi în special în ceea ce privește militarizarea. Mai întâi, proiectul de lege împarte în două efectivele Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne: forțe de apărare și forțe de protecție. Iar la categoria forțe de protecție, intră Poliția Română, Poliția de frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări, printre altele. Aceste structuri ar putea fi militarizate, în caz de nevoie, în situația în care proiectul este adoptat.

Trebuie să ținem cont și de o altă prevedere care vorbește despre militarizarea operatorilor economici, a privaților, așadar, care au un rol 'nemijlocit' în ceea ce privește asigurarea de resurse necesare pentru domeniul apărării."

Militarizarea operatorilor economici esențiali, printre propunerile MApN

Nicu Fălcoi, deputat, membru în Comisia de Apărare: "E chiar mare nevoie. Gândiți-vă la faptul că, în estul României, la granița cu Ucraina, în Deltă, avem drone care intră pe teritoriul național și pe care Armata română nu le poate da jos pentru că legea actuală nu-i permite să le dea jos. Această lege nu o rezolvă și e normal ca această lege să nu o rezolve. E o lege a apărării naționale, sunt alte legi care ar trebui să rezolve această problemă. În Parlamentul României nu a ajuns această lege."

Sandu Valentin Mateiu, comandor în rezervă, analist militar: "Politicul din România, în această lege, prinde posibilitatea ca, atunci când vom avea cetățeni români pe teritoriul altor state, într-o situație dificilă, avem posibilitatea de a folosi forța armată pentru a-i ajuta. Asta înseamnă, în primul rând, extragere, nu intervenție militară. Elementul de dislocare de trupe în alte state intră sub dreptul internațional".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE