Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisia Europeană va prezenta o propunere de strategie de apărare a UE. Ursula von der Leyen: „Trebuie să construim o Europă puternică”

Comisia Europeană va prezenta o propunere de strategie industrială de apărare în trei săptămâni, a declarat, sâmbătă, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi va deschide, de asemenea, un birou de inovare în domeniul apărării în Ucraina, informează Reuters, citată de Agerpres.

Comisia Europeană va prezenta o viitoare propunere de strategie de apărare a Uniunii Europene

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene: „Trebuie să construim o Europă puternică”

Președintele executivului comunitar spune că este necesar ca Bruxelles-ul să încurajeze și să subvenționeze industria de apărare pentru a-și majora producția. Decizia de a investi mai mult în industria de apărare vine pe fondul invaziei ruşilor în Ucraina de aproape doi ani, dar și în perspectiva revenirii lui Donald Trump la putere, care ridică mai multe semne de întrebare.

Șefa Comisiei Europene mai susține și ideea înființării în viitorul executiv de la Bruxelles a funcției de comisar european al apărării.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Uniunea Europeană trebuie să-și întărească industria de apărare, fără nicio îndoială. Și, prin urmare, trebuie să fim mult mai buni în producția de apărare. Astfel, Comisia Europeană va prezenta în aproximativ trei săptămâni o strategie industrială de apărare.

Deci, dacă aș fi următorul președinte al Comisiei, aș instala un comisar pentru apărare. Cred că este rezonabil. Și, ei bine, de unde vine el sau ea, acest lucru este transparent”.

„Trebuie să construim o Europă puternică”, a mai precizat Ursula von der Leyen, într-un panel la Conferinţa de securitate de la München.

Ea a spus că propunerea urmăreşte să mărească cheltuielile pentru apărare, să „cheltuiască mai bine” în cazul achiziţiilor comune şi a acordurilor pentru a oferi predictibilitate industriei, precum şi o mai bună interoperabilitate între forţele armate europene şi, de asemenea, să concentreze cheltuielile în Europa pentru a menţine „locuri de muncă bune” pentru contribuabilii care plătesc factura.

A adăugat și că Ucraina trebuie să fie integrată în programele de apărare ale Europei, deoarece Rusia „depăşeşte Ucraina” cu soldaţi şi recurgând la „arme rapide şi murdare produse în Coreea de Nord şi Iran”.

În ceea ce priveşte asistenţa financiară, von der Leyen a spus că este în interesul Statelor Unite să adopte un proiect de lege - în prezent blocat în Congres - pentru a oferi mai mult ajutor Ucrainei, deoarece măsura este simbolică pentru democraţiile care se opun autocraţilor.

„Nu este vorba doar de războiul Rusiei în Ucraina şi de încercările lui Putin de a destabiliza democraţiile, ci de toţi ceilalţi adversari autocraţi pe care îi urmărim foarte îndeaproape..., dacă democraţiile sunt unite, sunt hotărâte, arată determinare”.

În luna februarie, UE a fost de acord să ofere Ucrainei un nou pachet de asistenţă în valoare de 50 de miliarde de euro în următorii patru ani, pe lângă cele 88 de miliarde de euro deja cheltuite de când Rusia a lansat invazia sa pe scară largă în Ucraina, în februarie 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE