Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE alocă 210 milioane de euro pentru combaterea migrației. Ce țară va primi fondurile

Uniunea Europeană va oferi Mauritaniei 210 milioane de euro, ca parte a efortului de combatere a migrației ilegale din Africa pe continentul european. Statul nord-african, situat pe coasta Atlanticului, este folosit drept rută de tranzit de către migranți, iar în prezent găzduiește 150 de mii de refugiați din țările vecine. O parte din banii oferiți de UE vor fi folosiți și pentru combaterea contrabandei, acordarea de ajutoare umanitare și crearea de noi locuri de muncă.       

Conflictele militare și instabilitatea din mai multe state de pe continentul african au aprofundat criza umanitară în regiune și au impulsionat migrația spre Europa. Mii de oameni traversează lunar Marea Mediterană sau coasta Atlanticului în ambarcațiuni improvizate și supraîncărcate. Aceste două rute sunt considerate cele mai periculoase din lume, din cauza numărului mare de decese. Pe lângă banii pentru combaterea  migrației, UE va oferi Mauritaniei finanțări și pentru misiuni antiteroriste, dar și securizarea frontierei. 

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: ”Situația din Sahel este foarte precară, iar Mauritania joacă un rol vital pentru stabilitatea în regiune. De aceea, ne sporim sprijinul pentru securitate cu încă 22 de milioane de euro, până la un total de 40 de milioane de euro în acest an. Această sumă va permite, în special, finanțarea echipării unui nou batalion mauritan pentru combaterea terorismului.”

Cele mai afectate state europene de migrația ilegală din Africa sunt cele de la Marea Mediterană, printre care Spania, Italia și Grecia. Doar în luna ianuarie pe insulele Canare ale Spaniei au ajuns peste șapte mii de migranți. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE