Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentul European și statele membre au ajuns la un acord cu privire la noile reguli bugetare ale UE

Parlamentul European și statele membre au ajuns sâmbătă dimineața la un acord cu privire la reformele regulilor bugetare ale UE, informează președinția belgiană a Uniunii Europene . Noile reguli sunt menite să stimuleze investițiile, menținând în același timp cheltuielile sub control. Uniunea Europeană a petrecut doi ani depunând un efort intens pentru a dezvolta reforme ale regulilor de cheltuieli.

Vechiul acord bugetar a fost considerat prea restrictiv și bloca investițiile,

Noul acord, cunoscute sub numele de Pactul de Stabilitate și Creștere, creat la sfârșitul anilor 1990, modernizează regulile. Vechiul acord limita datoria țărilor la 60 % din produsul intern brut, iar deficitele publice nu aveau voie să depășescă 3%. Acest cadru bugetar a fost considerat prea drastic și niciodată nu a fost respectat cu adevărat de statele membre.

Mai mult, Uniunea Europeană a fost obligată să suspende regulile bugetare în timpul pandemia de coronavirus, pentru a oferi statelor membre spațiu pentru a cheltui mai mult în timpul unei perioade de mari tulburări economice.

În timpul dezbaterilor inițiale dintre statele membre asupra acestui subiect, problema spionasă fusese cea legată de cât de mult ar trebui relaxate limitele vechiului acord  pentru a oferi mai mult spațiu pentru investiții. Acest nou acord negociat azi va permite statelor membre să aplice noile reguli bugetelor lor începând cu 2025.

Fiecare state membru își va putea prezenta propria traiectorie de reducere a cheltuielilor bugetare

Acest nou document privind reforma bugetară permite o abordare personalizată. Fiecare țară își prezintă propria traiectorie de reducere a cheltuielilor bugetare pentru a suporta mult mai ușor datoriile financiare.  O astfel de abordare este considerată o manieră  mai puțin dureroasă pentru un stat membru de a reveni la sănătatea fiscală.

Totodată, acordul prevede că monitorizarea din partea Comisiei Europene se va concentra acum pe direcțiile în care se fac cheltuielile bugetare ale fiecărui stat membru. Acesta indicator economic este considerat mai relevant decât monitorizarea deficitelor bugetare, cum se întâmpla până acum.

„Avem nevoie de investiții în industrie, în apărare, în tranziția ecologică, asta este urgența astăzi, nu să aducem la zi reguli absurde din punct de vedere economic”, a declarat pentru AFP economistul și europarlamentarul S&D Aurore Lalucq din Franța.

Noile reguli vor permite țărilor UE să investească mai mult în sectoarele în care au nevoie

“Noile reguli vor permite țărilor UE să investească în domeniile care le avantajează cel mai mult pe fiecare, consolidându-și în același timp finanțele publice. Aceasta este calea noastră comună de creștere”, a scris pe Twitter Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

 Textul acestui nou acord privind reforma bugetară a Uniunii Europene urmează să fie votat în plen în sesiunea de la Strasbourg din această primăvară, înainte de pauza parlamentară dinaintea alegerilor europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE