Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bugetul UE, votat în Parlamentul European. Vor fi alocați mai mulți bani pentru infrastructura rutieră și tinerii fermieri

Mai multe burse de studiu Erasmus pentru tineri, fonduri suplimentare pentru infrastructura afectată de transportul de mărfuri din Ucraina, dar și bani pentru tinerii fermieri. Sunt doar o parte dintre alocările din bugetul UE pe anul viitor, anunțate de parlamentarii europeni.

Proiectul a fost votat miercuri, iar până la jumătatea lunii viitoare, toate instituțiile europene trebuie să se pună de acord cu privire la modul în care vor fi împărțite cele aproximativ 190 de miliarde de euro.

Fonduri suplimentare în valoare de 600 de milioane de euro vor fi alocate de Parlamentul European către cinci direcții principale.

Din această sumă, o sută de milioane de euro au o destinație clară: vor fi cheltuite pentru proiecte de cercetare și inovare, inclusiv în domeniul medical și cel al schimbărilor climatice. O sută de milioane de euro urmează să primească și programul Erasmus prin care tinerii europeni pot studia în alte țări. Aceeași valoare are și alocarea pregătită pentru infrastructura rutieră.

De acești bani vor beneficia, cu prioritate, statele afectate de războiul din Ucraina, a căror infrastructură a fost afectată de transportul de mărfuri, așadar, și România.

Nu sunt uitați nici tinerii fermieri, cu cele 40 de milioane de euro în plus în proiectul de buget pentru 2024

O suplimentare a banilor este necesară, de asemenea, pentru instituția procurorului-șef european, pentru a putea a angaja noi procurori. Dar Ucraina, este de departe, prioritatea viitorului buget european.

Siegfried Mureșan, negociatorul-șef pentru bugetul UE: Propunerea este ca în următorii 4 ani de zile, UE să aloce Ucrainei 50 de miliarde de euro, aproximativ 1 miliard de euro pe lună, pentru a asigura funcționarea statului ucrainean: școlile să rămână deschise, spitalele să poată avea grijă de oameni, administrația publică să poată funcționa, salariile și pensiile să poată fi plătite.

Cu atâtea urgențe, bugetul Uniunii este sub presiune mai mult ca niciodată.

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European: Așa cum am spus acum două săptămâni, există două motive imperioase pentru care trebuie să acționăm. În primul rând, având în vedere că fondurile noastre sunt limitate, pandemia, invazia brutală a Rusiei în Ucraina și dezastrele naturale, inflația în creștere, cererea crescută de ajutor umanitar și criza costului vieții au reprezentat o povară grea pentru bugetul nostru. Și, în același timp, creșterea ratelor dobânzilor a dus la creșterea împrumuturilor Next GenerationEU și a costurilor asociate cu acestea.

Siegfried Mureșan, negociatorul-șef pentru bugetul UE: Bugetul pe care l-am adoptat astăzi în cadrul Parlamentului este un buget adecvat și corespunzător pentru provocările cu care ne confruntăm.

Poziția privind Bugetul UE din 2024, adoptată de plenul Parlamentului European, reprezintă mandatul cu care eurodeputatul Siegfried Mureșan va conduce, în următoarele săptămâni, negocierile cu Comisia Europeană și cu Consiliul Uniunii Europene. Obiectivul este acela de a se ajunge la un acord, până la finalul anului 2023.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE