Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii sunt de acord ca țara să se implice într-un conflict Rusia-NATO, dar puțini s-ar înrola în armată, arată un sondaj IRES

Costul vieții, sărăcia din România, dar și riscul ca țara noastră să fie implicată într-un conflict militar în următorii ani sunt subiectele care îi îngrijorează cel mai mult pe români. Sunt concluziile unui sondaj IRES, făcut în contextul aniversării a 20 de ani de la intrarea țării noastre în NATO. Deși, peste jumătate dintre respondenți susțin că România ar trebui să se implice în cazul unui conflict dintre NATO și Rusia, doar 38% ar fi gata să se înroleze în armată.

Sărăcia și războiul, principalele frici ale românilor

Sondaj IRES: 38% dintre români s-ar înrola în armată în cazul unui război cu Rusia

Războiul de la graniță îi îngrijorează pe români, care se tem de o posibilă escaladare și implicarea țării noastre în conflict. Este vorba despre 13% dintre respondenți, potrivit sondajului IRES.

Cele mai mari îngrijorări sunt, însă, legate de costul vieții și sărăcia din România.

Mai mult de patru din zece români cred în posibilitatea ca NATO să intre într-un conflict militar cu Rusia, în viitorul apropiat. O treime este de părere că această ipoteză este puțin probabilă, iar 13% cred că acest lucru nu este posibil. Dacă, totuși, se va întâmpla, peste jumătate dintre români consideră că România ar trebui să se implice. Peste 40% dintre respondenți sunt de părere că nu ar trebui să o facă.

În eventualitatea escaladării conflictului din Ucraina și a implicării NATO, cei mai mulți dintre români - 44% - spun că ar rămâne în țară, dar nu s-ar înrola. În același timp, aproape patru din 10 respondenți bărbați spun că s-ar înrola voluntari sau rezerviști pentru a-și apăra țara.

Dezavantajul prezenței României în NATO: deteriorarea relației cu Rusia, cred românii

Prezența țării noastre în NATO îi liniștește pe cei mai mulți dintre români, care cred că Alianța ne va apăra în cazul în care vom fi atacați.

Așa se face că 8 din 10 români cred că prezența României în NATO este o decizie corectă, în timp ce 15% cred că a fost un lucru rău. Printre principalele avantaje ale României ca țară membră se numără faptul că beneficiază de o apărare mai bună și de tehnică militară mai bună. În același timp, principalul dezavantaj, susțin cei mai mulți dintre români este deteriorarea relației cu Rusia.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de peste o mie de respondenți și are o marjă de eroare de 3%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE