Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un apropiat al lui Putin amenință cu represalii dacă Rusia va pierde războiul din Ucraina. „Poate provoca izbucnirea unui război nuclear”

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a avertizat, joi, NATO și statele occidentale în legătură cu trimiterea de armament greu și sisteme ofensive în Ucraina, întrucât înfrângerea unei puteri nucleare, precum Federația Rusă, într-un război convențional ar putea duce la izbucnirea unui conflict nuclear.

Considerat un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, Medvedev a făcut aceste afirmații în contextul în care liderii statelor NATO se vor întruni la baza militară Ramstein din Germania, pentru a discuta despre susținerea Ucrainei.

„Mâine, la baza NATO de la Ramstein, marii lideri militari vor discuta noi despre noi strategii, cât și despre furnizarea de armament greu și sisteme ofensive Ucrainei. Reuniunea are loc chiar după Forumul de la Davos, unde reprezentanți ai unor partide politice subdezvoltate au repetat ca o placă stricată: «pentru a obține pacea, Rusia trebuie să piardă».

Și niciun nenorocit nu se gândește să tragă de aici următoarea concluzie elementară: înfrângerea unei puteri nucleare într-un conflict convențional poate provoca izbucnirea unui război nuclear.

Puterile nucleare nu au pierdut conflicte importante de care depinde soarta lor. Însă acest lucru ar trebui să fie evident pentru orice persoană. Chiar și unui politician occidental cu măcar o urmă de inteligenţă rămasă”, a scris Medvedev, pe Telegram.

Retorica fostului președintelui rus este asemănătoare cu cea a Patriarhului Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe ruse, care a spus în timpul unei ceremonii religioase că tentativa de distrugere a Rusiei ar însemna sfârșitul lumii.

Statele Unite au negat acuzațiile Moscovei, în timp ce președintele Joe Biden a avertizat că un conflict între Rusia și NATO ar însemna declașarea celui de-Al Treilea Război Mondial.

Pe de altă parte, apropiații lui Putin au afirmat că sprijinirea Ucrainei cu zeci de miliarde de dolari din partea SUA și a statelor europene arată că Rusia se află în prezent într-o confruntare cu NATO.

Potrivit agenției Reuters, citate de Agerpres, Rusia şi SUA, de departe cele mai importante puteri nucleare, deţin circa 90% din focoasele nucleare la nivel mondial. Rusia deţine 5.977 de focoase nucleare, în timp ce SUA au 5.428, China – 350, Franţa – 290 şi Regatul Unit dispune de 225 de focoase nucleare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE