Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina: Restricții de circulație în Herson, timp de 58 de ore începând de vineri, în apropiere de linia frontului

Autorităţile locale ucrainene au anunţat miercuri restricţii de circulaţie în oraşul Herson, în apropiere de linia frontului din sudul ţării, începând de vineri seara, pe o durată de 58 de ore, în timp ce Kievul afirmă că este pe punctul de a-şi încheia pregătirile pentru o contraofensivă de amploare, relatează France Presse, citată de Agerpres.

Pregătirile Ucrainei pentru contraofensivă

'Începând cu 5 mai, ora locală 20:00 (17:00 GMT), intră în vigoare restricţii de circulaţie la Herson, care vor dura până la 8 mai, ora locală 06:00 (03:00 GMT)', a indicat şeful administraţiei militare locale, Oleksandr Prokudin.

'Pe durata acestor 58 de ore, va fi interzisă circulaţia pe străzile oraşului. (Herson) va fi de asemenea închis la intrare şi ieşire', a adăugat el.

Prokudin a justificat 'aceste restricţii temporare' prin 'necesitatea' ca 'forţele de ordine să-şi poată face treaba', fără să ofere mai multe detalii.

Acest anunţ al autorităţilor ucrainene intervine într-un moment în care Kievul afirmă că pregătirile sale pentru contraofensiva de amploare pentru recucerirea teritoriilor ocupate de Rusia în est şi în sud 'se apropie de sfârşit'.

Zvonurile circulă printre analişti cu privire la momentul în care va avea loc acest asalt şi în ce zonă anume, unde terenul este mai mult sau mai puţin potrivit, notează AFP.

Herson, bombardat cu regularitate

Regiunea din jurul oraşului Bahmut din Donbas (est), epicentrul luptelor de mai multe luni, este, de exemplu, mai deluroasă, în timp ce geografia regiunilor sudice Herson şi Zaporojie se caracterizează prin mari întinderi de câmpie.

Rusia ocupă în continuare aproape 20% din teritoriul Ucrainei, inclusiv peninsula Crimeea, anexată în 2014.

Herson, oraşul ocupat timp de mai multe luni în 2022 de trupele Moscovei, a fost eliberat în noiembrie trecut în urma unei contraofensive reuşite a Kievului în regiune.

De atunci, oraşul este bombardat cu regularitate, armata rusă staţionând de cealaltă parte a fluviului Nipru, care acţionează ca o linie de front naturală.

O lovitură rusească asupra unui supermarket miercuri la Herson s-a soldat cu cel puţin trei civili morţi şi alţi cinci răniţi, a indicat pe Telegram ministrul de interne ucrainean Igor Klimenko.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE